18 Ιανουαρίου 2014

Στη Λάρισα (;) το στρατηγείο της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Σχετική συζήτηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες


Έτοιμη να διαθέσει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης της Λάρισας στο πλαίσιο ενδεχόμενης ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι η Αθήνα ενόψει της σχετικής συζήτησης που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Οι αρχικές σκέψεις κάνουν λόγο για μία ευρωπαϊκή δύναμη που θα αριθμεί ως και 1.000 στρατιώτες.

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν προς «Το Βήμα» ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που φέρεται να συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς στο Παρίσι, δεν ενέχει τον κίνδυνο αποστολής ελλήνων στρατιωτών στην αφρικανική χώρα. Θετική επί του θέματος είναι επίσης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, βρίσκεται γαλλική δύναμη επέμβασης. Οι Γάλλοι προσπαθούν να σταματήσουν την αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει από τότε που την εξουσία έχει καταλάβει η μουσουλμανική ανταρτική οργάνωση Seleka και έχουν ξεκινήσει σφαγές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, με παράλληλο αποτέλεσμα μία ανθρωπιστική κρίση που έχει προς το παρόν ξεριζώσει 1.000.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία επιθυμεί τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων της στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον υπάρξει μία ευρωπαϊκή δύναμη, αυτή θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της χώρας με σκοπό αυτό να παραμείνει ανοιχτό για την έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε οι γάλλοι στρατιώτες να εμπλακούν σε πιο προωθημένες επιχειρήσεις.

Ανεξαρτήτως πάντως της όποιας απόφασης λάβουν τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, για την Αθήνα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο να υπάρξει και νομιμοποιητική βάση κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις. Η διάθεση του στρατηγείου (σσ. ένα από τα πέντε που έχει η ΕΕ) θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, ενώ ουσιαστικά θα αποφύγει πιέσεις για αποστολή στρατιωτών.

Σημειωτέον ότι διαθέτοντας το στρατηγείο, το οποίο θα κάνει τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό με επικεφαλής έλληνα αξιωματικό, η Αθήνα αποφεύγει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των «ομάδων κρούσης» της ΕΕ (EU battlegroups). Εφέτος, η «ομάδα κρούσης» της ΕΕ με έδρα το Κιλκίς, η οποία αριθμεί 1.400 άνδρες, εκ των οποίων περίπου 1.050 ανήκουν στην 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, είναι ενεργή, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να στείλει άνδρες εφόσον ζητούνταν η συνδρομή της.     
ΤΟ ΒΗΜΑ