04 Ιανουαρίου 2014

Γνώμη: Καθοριστικό το πρώτο εξάμηνο


Η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα, που θεωρείται και η εστία της κρίσης δημοσίου χρέους, η οποία ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη από το φθινόπωρο του 2009.Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Καθοριστικό για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη, αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία θεωρείται το πρώτο εξάμηνο του 2014, στη διάρκεια του οποίου θα ξεκαθαρίσει το ζωτικής σημασίας ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.Ολα δείχνουν ότι το 2014 η Ευρωζώνη θα αφήσει οριστικά πίσω της την ύφεση και θα περάσει σε φάση ανάκαμψης, που θα ενισχύεται σταδιακά.Οπως ανέφερε στο άρθρο του στη «Ν» με την ευκαιρία της έκδοσης για την ελληνική προεδρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι κυριότερες προκλήσεις «που αντιμετωπίζουμε είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να φέρουμε σε πέρας τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Η Ε.Ε. έχει εργαστεί με ακούραστο ρυθμό για να διορθώσει την οικονομία της από την έναρξη της κρίσης και οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς».Η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, που αποφασίστηκε στο τέλος τους έτους και θα αρχίσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο, αναμένεται να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την ομαλοποίηση της ροής της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ιδίως στο Νότο της Ευρωζώνης.Μετά την έξοδο της Ιρλανδίας από το μνημόνιο και της Ισπανίας από το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, σειρά αναμένεται να πάρει μέσα στο έτος και η Πορτογαλία.

 Το σημαντικότερο είναι ότι και στις τρεις χώρες η κατάσταση της οικονομίας έχει βελτιωθεί, ενώ καταγράφεται και υποχώρηση της ανεργίας, κάτι που αποτελεί νέα εξέλιξη κυρίως για τα δύο κράτη της Ιβηρικής. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα προβλήματα, που απειλούσαν την Ευρωζώνη, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο.Ωστόσο, η κατάσταση θα παραμένει εύθραυστη -κι αυτό οι εταίροι μας το γνωρίζουν πολύ καλά- για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα, που θεωρείται και η εστία της κρίσης δημοσίου χρέους, η οποία ταλαιπωρεί την Ευρωζώνη από το φθινόπωρο του 2009. Η χώρα μας τήρησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Η επιβεβαίωση αυτής της θετικής εξέλιξης, που θα έρθει από τη Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Απριλίου, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας τήρησης της δέσμευσης των εταίρων για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι σήμερα όλες οι ενδείξεις για επίλυση του ελληνικού ζητήματος είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο στην κοινοτική ιστορία έχει αποδειχτεί ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν αποφασιστεί.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr