27 Δεκεμβρίου 2013

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στην Τουρκία Η κρίση δεν είναι πλέον πολιτική, μετεξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική


Του Νίκου Στέλγια
Η πολιτική κρίση, η οποία ξέσπασε στην Τουρκία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τις τελευταίες ώρες τείνει να λάβει νέες διαστάσεις. Την στιγμή που συνεχίζονται οι παραιτήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος, η στρατοχωροφυλακής αναλαμβάνει δράση και η πολιτική κρίση μετεξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση.Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το μεσημέρι της Παρασκευής το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο «DHA», οι Τούρκοι εισαγγελείς ζήτησαν από το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής να αναλάβει δράση στην υπόθεση διαφθοράς. Συγκεκριμένα, σε μια περίοδο που η νέα διοίκηση της αστυνομίας αρνείται να υπακούσει στις εντολές των διωκτικών αρχών, η στρατοχωροφυλακή καλείται να κατεβεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και να προχωρήσει στη προσαγωγή τουλάχιστον 41 υπόπτων.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι οι εισαγγελείς έχουν ετοιμάσει μια λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το όνομα 41 Τούρκων και Αράβων επιχειρηματιών. Χθες το βράδυ, στην Τουρκία έγινε γνωστή η πληροφορία ότι οι διωκτικές αρχές έχουν καλέσει τον υιό του Πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν να δώσει επεξηγήσεις για «παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες».Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η  kathimerini.com.cy δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία του Πρακτορείου «DHA». Πάντως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επίκειται δεύτερο κύμα συλλήψεων και ανακρίσεων.

Την στιγμή που η τουρκική κοινωνία συζητά την μεγάλη πολιτική κρίση και προβληματίζεται για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η τουρκική οικονομία αρχίζει να εκπέμπει σημάδια κόπωσης και στασιμότητας. Σήμερα, η τρελή κούρσα του ευρώ και του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας προβληματίζει τους οικονομικούς παράγοντες της γειτονικής χώρας. Το μεσημέρι της Παρασκευής, το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των 3 λιρών.Εν τω μεταξύ, απόψε στις 19.00, η Πλατφόρμα Πρωτοβουλίας για το Ταξίμ καλεί τους πολίτες να βγουν στη πλατεία του Πέρα και να υψώσουν την φωνή τους κατά τα φαινόμενα διαφθοράς και της τουρκικής κυβέρνησης. Τα τελευταία δυο βράδια, σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις δυνάμεις αστυνομίας.

Από την άλλη, σήμερα το απόγευμα, η τοπική οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει μεγάλη τελετή υποδοχής για τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Το απόγευμα της Παρασκευής, στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται η άφιξη του κ. Ερντογάν.
Ας σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες έχει γίνει γνωστή η παραίτηση άλλων τριών βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ένας από αυτούς τους βουλευτές, ο Χαλούκ Όζνταλγκα υπήρξε ιδρυτής και ιδεολόγος του κυβερνώντος κόμματος.

Το ιστορικό ντοκουμέντο-έγγραφο, με το οποίο οι εισαγγελείς ζητούν από την χωροφυλακή να αναλάβει δράση



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραιτήσεις από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας
Κλίμα «εμφύλιας σύρραξης» στην Άγκυρα
Ο υιός Ερτογάν στόχος των ερευνών διαφθοράς
Σε συνεχή πτώση το τουρκικό Χρηματιστήριο