27 Δεκεμβρίου 2013

Κραυγή αγωνίας στην... ομίχλη του Ν.Γ. Δρόσου

Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προς τα επάνω, είναι αναμφίβολα ένα από τα πλέον αποτυχημένα μέτρα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία. Ίσως να περιορίστηκε το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά απέτυχε σε όλα τ' άλλα. Πάρτε το πίσω...
Κραυγή αγωνίας στην... ομίχλη Φίλτατοι, καλή σας ημέρα
Η ελληνική κοινωνία πνίγεται σήμερα, όχι μόνον στη θάλασσα χρεών που της δημιούργησε η κρίση, αλλά και κυριολεκτικά σε εκείνην του νέφους αιθαλομίχλης, που είναι αποτέλεσμα της μυωπικής αντιμετώπισης των ιθυνόντων σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.Σε μια εποχή όπου σημαντικό τμήμα της κοινωνίας μας αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής του, είναι αδιανόητο να δυσχεραίνεται επιπρόσθετα η ζωή του από κοντόφθαλμα μέτρα όπως η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, που έχει καταστήσει απαγορευτική την προμήθειά του καυσίμου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Αυτό που βιώνουν σήμερα οι πολίτες της χώρας ισοδυναμεί με ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου.

Από τη μία πλευρά εξισώνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και τη συνεπακόλουθη αύξηση των δημοσίων εσόδων.Από την άλλη πλευρά, το κράτος αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά που δυσπραγούν και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ώστε να αποτρέψει τη χρήση καυσόξυλων ή άλλων καύσιμων υλών κατά τις ημέρες όπου υπάρχει έξαρση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.Ενός φαινομένου το οποίο σημειώθηκε εξαιτίας ακριβώς αυτού του μέτρου, ήτοι της εξίσωσης του ΕΦΚ στα δύο είδη πετρελαίου, αλλά και της γενικότερης κατάστασης ανέχειας στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας.

Ωσάν να μην έφταναν όλα αυτά, η ραγδαία πτώση που έχει σημειώσει η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει, βεβαίως, στη συρρίκνωση των δημοσίων εσόδων από τον ΕΦΚ και ταυτόχρονα σε πρωτοφανή περιβαλλοντική επιβάρυνση, με σαφείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Επειδή ενός κακού μύρια έπονται, προωθούνται πλέον αντιστοίχως πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων, το κλείσιμο των σχολείων  και των συστημάτων κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτήρια, καθώς και η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, κατά τις ημέρες με έξαρσης του φαινομένου της αιθαλομίχλης.Όπως όλα όμως, έτσι και η «μυωπία» πρέπει να έχει ένα μέτρο.

Όταν μια ρύθμιση, όπως αυτή της εξίσωσης του ΕΦΚ -προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω-, έχει αποδειχθεί μια τόσο μεγαλειώδης παταγώδης αποτυχία σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, δεν απαιτείται ούτε ιδιαίτερη σοφία, ούτε και τόλμη για να ανακληθεί.

Δεν το λένε μόνον 41 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο, δεν το λέει μόνον ο συλλογικός φορέας των βενζινοπωλών (ΠΟΠΕΚ) από τα ταμεία του οποίου περνούν καθημερινά οι πενιχρές πλέον εισπράξεις από πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, το βροντοφωνάζει η ίδια η κοινωνία, η οποία στέκει άναυδη, παγωμένη και τελικά εξαγριωμένη με τις κοντόφθαλμες πολιτικές που εφαρμόζονται.Εάν στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η πάταξη του φαινομένου της λαθρεμπορίας πετρελαίου και της φοροδιαφυγής που το συνοδεύει, δεν έχει παρά να μειώσει προς τα κάτω τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο κίνησης.

Προφανώς η ύπαρξη ψαλίδας στον φορολογικό συντελεστή λειτουργούσε ως κίνητρο και ορθώς όφειλε να μηδενιστεί εξισώνοντας τον ΕΦΚ σε αμφότερα τα καύσιμα. Όχι, όμως, προς τα επάνω αλλά προς τα κάτω, ώστε να μπορούν και τα νοικοκυριά τα οποία πλήττονται από την παρούσα ύφεση να προμηθευτούν και εφέτος το καύσιμο για τις ανάγκες θέρμανσής τους...Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει και υπάρχει ακόμη καιρός να μετριαστεί η απύθμενη... μυωπία.
http://www.euro2day.gr/