09 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Ο Λαφαζάνης φεύγει από το... ευρώ

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει τον δρόμο ν΄αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πειστικό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, η μειοψηφία του κόμματος με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη επιλέγει, ανοικτά και χωρίς αστερίσκους, ως μόνη διέξοδο για τη χώρα την αποχώρηση από την ευρωζώνη και το... ευρώ.
Ο Λαφαζάνης φεύγει από το... ευρώ Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με το κείμενο που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο κατέγραψε τη διαφωνία της σε κρίσιμα πολιτικά επίδικα, αλλά αποτύπωσε από «ευρωσκεπτικιστική» σκοπιά τη θέση της για ρήξη με την ευρωζώνη και το ευρώ, καθιστώντας σαφές πως δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί «το χάσμα» που χωρίζει την πλειοψηφία με τη μειοψηφία του κόμματος.

«Γερμανική φυλακή»
Με αφορμή το συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θα διεξαχθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με θέμα την τακτική για τις ευρωεκλογές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και στελέχη της λεγόμενης μειοψηφίας αμφισβήτησαν τη δυνατότητα μεταρρύθμισης εκ των έσω -της ΕΕ- επιλέγοντας τον δρόμο της ανοιχτής ρήξης. Με τη φράση «μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή του γερμανικού κατεστημένου», ο Π. Λαφαζάνης είπε πως δεν είναι ιδεοληψία η συζήτηση για το ευρώ. «Αν ήταν δυνατόν, κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε αφήνοντας αιχμές κατά της κομματικής πλειοψηφίας.


Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε πως «διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη, η Νότια Ευρώπη συνθλίβεται, και εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά, αλλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», ενώ χαρακτήρισε «χλωμή» τη στάση της ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Είμαστε κολλημένοι στον ''υπαρκτό ευρωπαϊσμό''» είπε για να προσθέσει πως, αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, το μόνο θα καταφέρει η Αριστερά θα είναι «να χτυπά τα τύμπανα της ακροδεξιάς».

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας τάχθηκε υπέρ ενός εναλλακτικού σχεδίου σε ρήξη με την ευρωζώνη και σε αμφισβήτηση της Ε.Ε. Και προειδοποίησε πως «αν δεν το κάνουμε αυτό, ούτε διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, καθώς από μόνη της δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα».Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πειστικό και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ωστόσο η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη προτείνει ως μοναδική διέξοδο για τη χώρα την αποχώρηση από την Ευρωζώνη και το ευρώ

Στον κ. Λαφαζάνη απάντησε ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι πρέπει «να είμαστε γόνιμοι και παραγωγικοί», ενώ προειδοποίησε πως «το επίδικο θα είναι πολύ μεγάλο». «Για το πλαίσιο αυτής της μάχης δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε μονότονα πράγματα», τόνισε διευκρινίζοντας πως «δεν μπορείς να λες δεν, δεν... όταν πάει να γίνει κάτι γόνιμο, γιατί η ίδια η κρίση απελευθέρωσε δυναμικές. Δεν βοηθάμε με παλιές αναλύσεις», είπε, καταθέτοντας την άποψη ότι «δεν προσφέρει το κείμενο συμβολής» της μειοψηφίας, καθώς το χαρακτήρισε «αφυδατωμένο ταξικά». «Ούτε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά δεν μπορείς να απευθυνθείς με αυτό το κείμενο», είπε χαρακτηριστικά. 

Το χρέοςΑπό την πλευρά του ο Γ. Μηλιός τόνισε ότι από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά το χρέος έχει «κουρευτεί» σε 189 χώρες και πως έξω από το ευρώ, κανένας δεν εξασφαλίζει ότι η υποτίμηση του νομίσματος θα είναι προς όφελος των πολιτών, ενώ ο Α. Μητρόπουλος είπε πως «δεν έχουν νόημα οι διαφοροποιήσεις» και τάχθηκε υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά με την παραδοχή πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.Σημειώνεται ότι στελέχη της πλατφόρμας ζήτησαν ορισμό μιας νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, με το σκεπτικό πως «δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική», ενώ ο Α. Καλύβης επεσήμανε πως «ούτε στο συνέδριο είπαμε πάντα μέσα στο ευρώ, ούτε είπαμε ότι είναι καταστροφή».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της ομιλίας του Τσίπρα
Στροφή στην ανάδειξη της «κυβερνησιμότητας» του ΣΥΡΙΖΑ κάνει η Κουμουνδούρου και εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών καθώς, όπως εκτιμά, το 2014 θα είναι έτος εκλογών. Ενα πρώτο δείγμα της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τον Αλέξη Τσίπρα να αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χθες, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή», αλλά έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας ότι «η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη» και γι' αυτό χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι ανοίγει η συζήτηση για το πρόγραμμα της διακυβέρνησης της μεταμνημονιακής Ελλάδας κάνοντας λόγο για ένα «διαρκές φόρουμ», στο οποίο καλούνται να πάρουν μέρος όλοι όσοι θέλουν τη δημοκρατική και προοδευτική έξοδο από την κρίση.Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καθώς όπως είπε, αναδείχθηκε «η γύμνια και την ένδεια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας», ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες «ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να εκτελεστεί ως έχει», αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα.

«Δεν θα προλάβουν»
«Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν θα προλάβουν να τον αναθεωρήσουν αυτοί. Θα τον αναθεωρήσουμε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας και στην ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ο δρόμος της συνέχειας του λάθους και της υποταγής» και «ο δρόμος μιας ριζικής αλλαγής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον δεύτερο δρόμο και σε αυτό εντάσσει την αντικατάσταση των μνημονιακών πολιτικών με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάρχουν 3 πυλώνες. Η σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πλεόνασμα. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται εύκολη και άκοπη επιστροφή στις παλιές καλές εποχές», τόνισε στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας. Το θέμα των πλειστηριασμών αναδεικνύεται ως μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ - ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει την άρση των πλειστηριασμών «τελευταία πράξη του δράματος για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και της εκποίησης» και ότι «οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης». Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2014, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα με σκληρότερα μέτρα μετά από 6 μήνες. Θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63930911