26 Νοεμβρίου 2013

Δεν είδαν, δεν άκουσαν για τα «δώρα» της Siemens

Πέντε πρώην μεγαλοστελέχη της εταιρείας απολογήθηκαν στην Ελλάδα
Δεν είδαν, δεν άκουσαν για τα «δώρα» της Siemens
Παπαδάκου ΓιάνναΜε τις αποφάσεις της Εισαγγελίας του Μονάχου ανά χείρας, αλλά και τις τελεσίδικες αποφάσεις του Πρωτοδικείου του Μονάχου, τα πέντε πρώην μεγαλοστελέχη της Siemens ήρθαν σχεδόν αθόρυβα, απολογήθηκαν στους έλληνες ανακριτές και έφυγαν χωρίς να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Οι κκ. Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Φόλκερ Γιουνγκ, Χάιντς - Γιόακιμ Νοϊμπέργκερ, Τόμας Γκάνσβιντ και Φραντς Ρίχτερ επικαλέστηκαν την αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης «ne bis in idem»: ότι δηλαδή «όποιος αμετάκλητα καταδικάστηκε από ένα συμβαλλόμενο μέρος δεν μπορεί να διωχθεί από άλλο συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Σένγκεν».
«Το Βήμα» παρουσιάζει τις απολογίες των πέντε Γερμανών. Ολοι αρνούνται τις κατηγορίες, υποδεικνύουν ως κύριο υπεύθυνο για τα «μαύρα ταμεία» τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ και αποκαλύπτουν πως οι πληρωμές εγγράφονταν σε εικονικούς (dummy) κωδικούς όπως «Ολυμπιακοί Αγώνες».

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί πως στο γερμανικό κατηγορητήριο αναφέρεται ότι υπήρξαν καταβολές εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από λογαριασμούς των πρώην στελεχών της Siemens Hellas Χρ. Καραβέλλα και Ηλ. Γεωργίου.



ΤΟΜΑΣ ΓΚΑΝΣΒΙΝΤ
«Είχαν απαγορευθεί οι χορηγίες σε πολιτικούς»

Ενώπιον του ανακριτή Νίκου Πιπιλίγκα απολογήθηκε στις 7 Νοεμβρίου ο Τόμας Γκάνσβιντ.

«Για πρώτη φορά πληροφορήθηκα για τις αθέμιτες πληρωμές όταν κλήθηκα από τις γερμανικές Αρχές. Περί τα τέλη του 2001 ο Κουτσενρόιτερ με ενημέρωσε ότι τη δεκαετία 1990 υπήρξαν αθέμιτες πρακτικές
(σ.σ.: επί του προκατόχου του Benjau), με διαβεβαίωσε ότι αυτό είχε τελειώσει...».  Για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο είπε ότι τον συνάντησε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και ότι η συνάντηση ήταν τυπική, αλλά και ότι ουδέποτε του ζήτησε χρήματα...

Είχατε επαφές με άλλα στελέχη της ελληνικής Siemens ΑΕ, όπως τον Πρόδρομο Μαυρίδη ή τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη; Είχατε ενημερωθεί για τις απαιτήσεις Μαυρίδη;
«Τον κ. Αθανασιάδη δεν τον γνώριζα, τον κ. Μαυρίδη τον συνάντησα στο Μόναχο και στην Αθήνα το 2004. Ουδέποτε εγώ προσωπικά ή το ΔΣ ενημερωθήκαμε για τις απαιτήσεις Μαυρίδη για εκταμιεύσεις προς αυτόν χρημάτων...».

Συνήθιζε η Siemens να κάνει χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα; Εχετε πληροφόρηση αν έχει γίνει κάτι τέτοιο προηγουμένως;
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου δεν λάμβαναν χώρα χορηγίες σε πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα επειδή είχαν υπάρξει σκάνδαλα χορηγιών σε γερμανούς πολιτικούς παλαιότερα, υπήρξε σαφής και ρητή πολιτική από το ΔΣ της Siemens να μην υπάρξουν τέτοιες πρακτικές...».

Οταν ερωτάται για την έλλειψη ενημέρωσης των μελών του κεντρικού ΔΣ τη στιγμή που οι εκταμιεύσεις από τη Siemens AG ανέρχονταν σε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες χώρες απάντησε ότι «σε ολόκληρο τον κόσμο ο κύκλος εργασιών υπερέβαινε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τα οποία το 1,2 δισ. αφορούσε τον κύκλο εργασιών με την Ντόιτσε Τέλεκομ».  Βολές εκτόξευσε και εναντίον των Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ για τους οποίους υποστήριξε ότι όσα είπαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης πρόσθεσε ότι στη δικαστική διαδικασία στη Γερμανία προέκυψε ότι «υπήρξε αθέμιτος πλουτισμός του Σίκατσεκ από το όλο σύστημα πληρωμών...».


ΦΟΛΚΕΡ ΓΙΟΥΝΓΚ
«Δεν γνωρίζω κανέναν υπουργό»

Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας απολογήθηκε συμπληρωματικά στις 30 Οκτωβρίου 2013 και ο Γερμανός Φόλκερ Γιουνγκ ενώπιον της ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Νικολακέα. Νωρίτερα είχε καταβάλει εγγύηση 80.000 ευρώ για να αρθεί το ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του, λόγω της φυγής του το 2010. Ο κ. Γιουνγκ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω κανέναν υπάλληλο του ΟΤΕ, ούτε τον κ. Σκαρπέλη, αλλά επίσης κανέναν αξιωματούχο». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν γνώριζα ούτε τον Αναστάσιο Μαντέλη και δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του». Και τόνισε: «Κατόπιν επιθυμίας του κ. Χριστοφοράκου επισκέφθηκα το 2002 μαζί του τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών, των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι... Επίσης την ίδια εποχή επισκέφθηκα τη δήμαρχο Αθηναίων... Ο λόγος των επισκέψεων ήταν για να βοηθήσει η Siemens στην εκτέλεση των έργων στην Ολυμπιάδα».

Ο υπάλληλος της εταιρείας Σίκατσεκ δήλωσε ενώπιον της Εισαγγελίας του Μονάχου για το σύστημα των «πληρωμών» ότι «ο Γιουνγκ γνώριζε κατά την άποψή μου καλά το σύστημα αυτό».
«Δεν μίλησα ποτέ με τον κ. Σίκατσεκ σχετικά με το θέμα των πληρωμών, μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς είπε κάτι τέτοιο. Ο λόγος γι' αυτές τις δηλώσεις ήταν ο φθόνος και η δυσπιστία για την τοποθέτησή μου στο ΔΣ μετά τη θητεία μου στις ΗΠΑ. Τα είπε αυτά πιθανώς για να ελαφρύνει τη θέση του, εκθέτοντας και τους ανωτέρους του».

Ο υπάλληλος Μάτες στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία του Μονάχου είχε πει ότι «ο Κουτσενρόιτερ του είχε δώσει εντολές για πληρωμές στην Ελλάδα, τις οποίες είχε δώσει σε αυτόν ο Γιουνγκ».
«Αυτό το ισχυρίζεται μόνο ο Μάτες και δεν είναι αληθές. Στην κατάθεσή του αυτή λέει υπερβολές και ανακρίβειες, όπως λ.χ. ότι είμαι ιδιοκτήτης νησιού».



ΜΙΚΑΕΛ ΚΟΥΤΣΕΝΡΟΪΤΕΡ
«Τις πληρωμές τις έκανε ο Σίκατσεκ»

Αυτός που βάλλει ευθέως στην απολογία του εναντίον του άλλοτε κολλητού του είναι ο άλλος «ταμίας», προϊστάμενός του και καταδικασμένος αμετάκλητα από το Πρωτοδικείο του Μονάχου για τις «μαύρες» πληρωμές, ο 59χρονος Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, κάτοικος σήμερα Ντουμπάι. Η «κατάχρηση εμπιστοσύνης», όπως αναφέρει η απόφαση σε βάρος του, αφορά σωρευτικά 48 υποθέσεις... Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το γερμανικό δικαστήριο, σχεδίασε μαζί με τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ τη δεύτερη φάση παράνομων πληρωμών διοχετεύοντας εκατομμύρια ευρώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, σήμερα αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον φίλο του Σίκατσεκ. Τον καταγγέλλει μάλιστα και για απειλή όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση...

Απολογούμενος ενώπιον του ανακριτή κ. Νικόλαου Πιπιλίγκα στις 4 Νοεμβρίου 2013, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Προσωπικά ενημερώθηκα στο δεύτερο μισό του έτους 2001 από τον Compliance Officer της Siemens, τον κ. Wallische. Με πληροφόρησε ότι υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά δεν μου εξέθεσε τον σκοπό ύπαρξής τους, απλά με ρώτησε αν ήξερα την ύπαρξή τους και εγώ του απάντησα ότι δεν γνώριζα. Του είπα επίσης ότι πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί, πράγμα το οποίο έπραξα άμεσα, όχι απευθείας, αλλά με την έννοια της εντολής προς το λογιστήριο».

Τι συζητήθηκε σχετικά στη συνάντηση στο εστιατόριο με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων τη δική σας και του Σίκατσεκ; Για το σχέδιο δημιουργίας εικονικών συμβάσεων συμβούλων ήταν ενήμερος ο CEO του τομέα Τόμας Γκάνσβιντ;
«Η Siemens δεν έφτιαξε ως τομέας αυτό το σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι κάτι το οποίο επινόησε ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, πράγμα που ήταν εντελώς άχρηστο, διότι υπήρχε η δυνατότητα καταβολής των προμηθειών κατά το κανονικό σύστημα. Αποφάσισε να ενεργήσει έτσι, εγώ δεν το γνώριζα... Οταν ήρθε ειδοποίηση από το Λιχτενστάιν ότι ανοίχτηκαν οι εκεί λογαριασμοί του, για τους οποίους δεν γνώριζα τίποτε, ο Σίκατσεκ φοβόταν για τη θέση του. Εγώ του είπα ότι "αυτό είναι δική σου υπόθεση, εσύ το προκάλεσες, είναι δική σου ευθύνη" και εκείνος μου απάντησε: "Αν εγώ πάω φυλακή, θα σε πάρω μαζί μου". Εγώ του είπα: "Γιατί, τι έκανα;" και τότε ο Σίκατσεκ είπε ότι "από αυτό το φαγητό στο εστιατόριο θα κατασκευάσω μια ιστορία και θα δεις"...».

Οταν ερωτάται για την επίσκεψη Χριστοφοράκου, απαντά ότι «δεν αφορούσε απαίτηση καταβολής χρημάτων και δεν του ζήτησε να εμβάσει χρήματα σε εξωχώριες εταιρείες...». Επίσης προσέθεσε ότι του δόθηκε φάκελος που μάλλον προοριζόταν για τον Σίκατσεκ, ενώ στον άλλοτε φίλο του (ήταν προϊστάμενός του) απέδωσε μάλλον και το σημείωμα που έγραφε «Ελλάδα, 2% πολιτική». «Μου θυμίζει» είπε «τον γραφικό χαρακτήρα του Σίκατσεκ και φαίνεται να υπάρχει σημείωμα post it, αλλά δεν γνωρίζω για ποιον λόγο το έγραψε, για να πάρει και άλλους μαζί του, δεν γνωρίζω...». Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι πράγματι στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας το 2004 επισημάνθηκαν οι απαιτήσεις που υπήρχαν από τη Siemens προς το Ελληνικό Δημόσιο και ότι του προτάθηκε «να υπάρξουν καταβολές προς τρίτους» για να προχωρήσει η αποπληρωμή, αλλά ότι αντέδρασαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Νοϊμπέργκερ...

Σε σχέση με τις καταβολές προς Μαυρίδη μεγάλων ποσών μέσω Αυστρίας αλλά και μέσω Ελβετίας πάλι δήλωσε άγνοια αφού, όπως είπε, «με τον κ. Μαυρίδη υπήρχε ένα σημείο επαφής και αυτό ήταν η λειτουργία του εργοστασίου της Siemens Θεσσαλονίκης». Οταν του επιδεικνύονται οι καταβολές μέσω των λογαριασμών Καραβέλα προς στελέχη του ΟΤΕ, που είναι κατηγορούμενοι στην Ελλάδα, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.



ΧΑΪΝΤΣ - ΓΙΟΑΚΙΜ ΝΟΪΜΠΕΡΓΚΕΡ
«Τα έμαθα στη δίκη»

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Siemens την επίμαχη περίοδο, υπεύθυνος για τα οικονομικά, απολογήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2013 ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα και ανέφερε πως «πληροφορήθηκε για το σύστημα πληρωμών κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας».

Οταν ρωτήθηκε πώς ένα ποσό 68,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δόθηκε το 1997-2003 από τα γερμανικά ταμεία της εταιρείας για δωροδοκίες αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ, δεν φαίνεται στους ισολογισμούς της Siemens AG απάντησε:
«Το ποσό αυτό δεν εδόθη εφάπαξ αλλά σε διάστημα αρκετών ετών σταδιακά. Η Siemens οργανωτικά ήταν χωρισμένη σε δώδεκα εκτελεστικούς τομείς και κάθε ένας από αυτούς ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως σε 170 χώρες και οι θυγατρικές ήταν 1.800-2.000 επιχειρήσεις...

Ο κάθε τομέας είχε δικό του προϋπολογισμό. Ηταν αδύνατον κάποιος που δεν γνώριζε να εντοπίσει τις παράνομες πληρωμές. Εξωτερικός ελεγκτής ήταν η διεθνής εταιρεία KPMG, που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε εντοπίσει τίποτε. Δεν είχα αφορμές ή ενδείξεις να υποθέσω ότι γίνονταν παράνομες πληρωμές σαν κι αυτές που αναφέρει το κατηγορητήριο...».


ΦΡΑΝΤΣ ΡΙΧΤΕΡ
Οι δωρεές

Στην απολογία του δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε γνώση για το σύστημα πληρωμών. Παραδέχτηκε ότι ο Πρόδρομος Μαυρίδης πήγαινε μία φορά τον μήνα στο Μόναχο και έπινε καφέ μαζί του.

Στην κατάθεσή σας ενώπιον των γερμανικών Αρχών αναφέρετε ότι θεωρούσατε ότι ο Μαυρίδης έδιδε δωρεές σε κόμματα και εξυπηρετούσε τη διοίκηση του ΟΤΕ με χρήματα. Σας ανέφερε ο Μαυρίδης ή άλλο πρόσωπο συγκεκριμένα πρόσωπα του ΟΤΕ;
«Σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο από την εποχή που ήμουν αρμόδιος για την Ελλάδα και λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή μου ρώτησα τον Μαυρίδη τι κάνει με τόσα χρήματα, η απάντησή του ήταν αυτή που είπα... Για τα κόμματα σίγουρα μού είχε πει ο Μαυρίδης, δεν θυμάμαι αν είχε αναφέρει τη διοίκηση του ΟΤΕ...».

Στη συνέχεια αρνείται ότι είχε σχέση με τη σύνταξη εγγράφου που έδινε εντολή για πληρωμή 12.500.000 γερμανικών μάρκων σε 40 ημέρες στη χώρα μας.

Για όλα τα έγγραφα που του υποδείχτηκαν δήλωσε ότι απλώς υπέγραφε...