26 Νοεμβρίου 2013

Το Ιράν, η Ελλάδα και η γεω-οικονομία

http://www.jpost.com/HttpHandlers/ShowImage.ashx?id=185056&h=236&w=370
Σαν από... μηχανής θεός θα δράσει, ειδικά για την οικονομία της Ευρώπης, η προσδοκώμενη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο μετά την κατ' αρχήν συμφωνία της ομάδας των «έξι» με το Ιράν για τα πυρηνικά.Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Επιτροπής Ενέργειας ότι το 2015 οι ΗΠΑ θα καταστούν αυτάρκεις στον πετρελαϊκό τομέα, θα μπορούν δηλαδή να καλύπτουν την εσωτερική ζήτηση, και τη μετατροπή τους σε εξαγωγέα, δημιουργούνται νέα δεδομένα διεθνώς.Η αναμενόμενη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα επιδράσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που τώρα «βιώνουν» ασθενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επιδράσουν θετικά στην ελληνική οικονομία: Θα μειωθεί το ήδη δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων με ευεργετικές συνέπειες στο συνολικότερο κόστος παραγωγής, κάτι που θα ωφελήσει τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει αποσυμπίεση και στις λιανικές τιμές του πετρελαίου, του πετρελαίου θέρμανσης συμπεριλαμβανομένου, κάτι με ιδιαίτερη σημασία τη χειμερινή περίοδο...

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης από τις χώρες της Ασίας, ειδικά από την Κίνα, δεν θα επιτρέψει μια μεγάλη αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επί μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου, η ανάδειξη της «γεω- οικονομίας» ως ισχυρού όπλου των μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης, για τον έλεγχο των εν δυνάμει αντιπάλων χωρών, ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα. Ο τερματισμός του εμπάργκο του Ιράν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθεύεται και πάλι αργό πετρέλαιο με πολύ ευνοϊκούς όρους, επομένως και οι ελληνικές εξαγωγές πετρελαιοειδών θα τονωθούν και οι λιανικές τιμές θα μειωθούν.
http://www.imerisia.gr/