26 Νοεμβρίου 2013

Αναβάθμιση της Τουρκίας μέσω του αγωγού ΤΑΡ Προορίζεται για ενεργειακός κόμβος πολλαπλών χρήσεων.

http://ilqarqurbanov.files.wordpress.com/2012/07/botasprojet.jpgΤου Τάσου Τσακίρογλου

Την προοπτική να αναβαθμιστεί η Τουρκία τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια σε έναν κεντρικό ενεργειακό κόμβο, και άρα να κερδίσει πόντους στο γεωπολιτικό παιχνίδι, σημειώνει σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), εκθέτοντας παράλληλα στοιχεία για το μέλλον της επένδυσης.Ο Μίκαελ Χόφμαν τονίζει ότι για τη διαδρομή του αγωγού, ο οποίος θα κοστίσει περί τα πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια και θα φέρνει δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Μπακού, επελέγησαν Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, με βάση τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια. Παράλληλα, η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ εξασφάλισε ακόμη τέσσερις μετόχους: την ΒΡ, τη SOCAR, την TOTAL και τη Fluxys.


«Κρίσιμης σημασίας»

Ο ΤΑΡ χαρακτηρίζεται «κρίσιμης σημασίας» και η Τουρκία, με το δικό της κομμάτι, τον ΤΑΝΑΡ, «στρατηγικός κόμβος», καθώς μελλοντικά ο αγωγός ενδέχεται να μεταφέρει φυσικό αέριο όχι μόνο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά επίσης από το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, ενώ και οι ποσότητες που έχουν εντοπιστεί προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν νέες προοπτικές. Η επισήμανση αυτή σχετίζεται με το μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σ’ εξέλιξη για τη μεταφορά των ποσοτήτων ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, αλλά και των κοιτασμάτων εντός του κυπριακού «οικοπέδου» Αφροδίτη. Ως γνωστόν η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει τη συνεργασία Τελ Αβίβ – Λευκωσίας – Αθήνας για μελλοντική κατασκευή αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα και θα διανέμει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να επιβάλει τη μεταφορά μέσω αγωγού στο δικό της έδαφος.

Ο κ. Χόφμαν χαρακτηρίζει τον ΤΑΡ «ευέλικτο σχέδιο», το οποίο μπορεί να επεκταθεί σε διάφορες χώρες, ενώ θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία και τον αγωγό South Stream είναι επιθυμητός και αποβαίνει υπέρ των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αλλωστε ο ΤΑΡ είχε εξαρχής την εύνοια της Ουάσινγκτον, η οποία επιθυμεί με κάθε τρόπο την ενεργειακή (και άρα πολιτική) απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα. Επίσης, το κορυφαίο στέλεχος του TAP τονίζει ότι τώρα είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει τη συνδεσιμότητα των αγωγών στις διάφορες χώρες, καθώς στην περιοχή υπάρχουν ουσιαστικά τέσσερα διαφορετικά ενεργειακά σχέδια: φυσικό αέριο από τη Ρωσία, από τη Βόρεια Θάλασσα, από τη βόρεια Αφρική και από τον Καύκασο.

Οι επεκτάσεις
 Οσον αφορά τις επεκτάσεις του ΤΑΡ, ο κ. Χόφμαν τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία με τον Ionian Adriatic Pipeline για σύνδεση στην Αλβανία, καθώς αυτός περνά από το Μαυροβούνιο στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στη Σλοβενία, στην Κροατία και αργότερα ίσως στην Ουγγαρία.Η Αγκυρα, πάντως, την ώρα που ξεκινούν οι συναντήσεις των ηγετών στην Κύπρο, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο Παραλίμνι.