26 Νοεμβρίου 2013

Με αερομαχίες απειλεί η Κίνα στα νησιά Σενκάκου

Οι Κινέζοι  τα λένε Ντιαογιού,  οι Γιαπωνέζοι Σενκάκου  και οι ΗΠΑ αδιαφορούν για το όνομα, αρκεί να κάνουν εκεί γυμνάσια... Ακόμα μία ψηφίδα στην ένταση που σοβεί στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας προστέθηκε με την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα λαμβάνει αμυντικά μέτρα έναντι των αεροσκαφών που δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης στο Αρχιπέλαγος Σενκάκου, καθώς η Ουάσιγκτον απάντησε ότι δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις.Οι Κινέζοι τα λένε Ντιαογιού, οι Γιαπωνέζοι Σενκάκου και οι ΗΠΑ αδιαφορούν για το όνομα, αρκεί να κάνουν εκεί γυμνάσια... Η Κίνα διεκδικεί τα νησιά Ντιαογιού, επί των οποίων ασκεί κυριαρχία η Ιαπωνία και τα αποκαλεί Σενκάκου. Το Πεκίνο οριοθέτησε ένα χώρο εναέριας ευθύνης (μια «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας», όπως την αποκάλεσε) και ζήτησε τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτή τη ζώνη να υπακούουν στους κανόνες του, ειδάλλως θα λαμβάνονται «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης».

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της τονίζοντας τον κίνδυνο να σημειωθεί θερμό επεισόδιο στον αέρα. Οι Αμερικανοί, όταν επιθυμούν να στείλουν αεροσκάφη εκεί, καταθέτουν σχέδια πτήσης στους Ιάπωνες συμμάχους τους. «Καλούμε την Κίνα να μην εφαρμόσει την απειλή της να αναλάβει δράση κατά των αεροσκαφών που δεν δίνουν στοιχεία...» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και κάλεσε το Πεκίνο σε σύνεση και αυτοσυγκράτηση.Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η κίνηση της Κίνας είναι «αποσταθεροποιητική προσπάθεια για να αλλάξει το status quo στην περιοχή» και προσέθεσε ότι η κινεζική ανακοίνωση «δεν θα αλλάξει τον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χάγκελ δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών».

Η Ιαπωνία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο. Επανέλαβε ότι τα νησιά ανήκουν στην Ιαπωνία και η δράση της Κίνας δεν είναι αποδεκτή. «Η οριοθέτηση στον εν λόγω εναέριο χώρο κλιμακώνει μονομερώς την κατάσταση γύρω από τα νησιά Σενκάκου και προκαλεί κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απρόσμενη κατάσταση» ανέφερε η ιαπωνική ανακοίνωση.Οι ΗΠΑ δεν έχουν έως τώρα πάρει θέση στο ζήτημα της κυριαρχίας στις περιφερειακές θαλάσσιες διαφορές.-Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ

Αμερικανο-ιαπωνικά “πυρά” στην κινεζική ζώνη αεράμυνας

Επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο
Η απόφαση της Κίνας να οριοθετήσει «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» στον εναέριο χώρο που καλύπτει μια μεγάλη έκταση πάνω από τη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν και περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των νησιών Σενκάκου, υπό ιαπωνική διοίκηση, τα οποία διεκδικεί η Κίνα, δημιουργεί ισχυρούς κραδασμούς στις σχέσεις Κίνας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ.
Διαδήλωση έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο για τα διαφιλονικούμενα νησιά
Διαδήλωση έξω από την ιαπωνική πρεσβεία στο Πεκίνο για τα διαφιλονικούμενα νησιά 

  Η δημιουργία της ζώνης αυτής, την οποία ανακοίνωσε η Κίνα το Σάββατο, συνοδεύεται από μια σειρά κανονισμών που πρέπει να τηρούν όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν και σε περίπτωση παραβίασης, υπάρχει κίνδυνος να επέμβουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο 'Αμυνας. Τα νησιά Σενκάκου κατά την Ιαπωνία και Ντιαογιού κατά την Κίνα βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και, ενώ ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, διεκδικούνται από το Πεκίνο.Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απόφαση. Είναι μια «μονομερής ενέργεια η οποία μας οδηγεί να εξετάσουμε τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων» είπε. Ο κ. Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία μελετά τη δυνατότητα να φέρει την υπόθεση «σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε "επικίνδυνη" τη δημιουργία κινεζικής ζώνης αεράμυνας. "Ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί είναι κάτι πολύ επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε ένα απρόβλεπτο συμβάν", τόνισε ο 'Αμπε στη Γερουσία, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ.Στη Σεούλ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι «λυπηρό» που η νέα περιοχή της κινεζικής αεράμυνας καταπατά επίσης το νοτιοκορεάτικο τμήμα αεράμυνας, δυτικά της νήσου Τζεγιού. «Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό με την Κίνα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να θιγούν τα εθνικά μας συμφέροντα» αναφέρει η ανακοίνωση του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι καταδίκασε τη "μονομερή απόφαση" της Κίνας, προειδοποιώντας ότι "μια κλιμάκωση θα αύξανε την ένταση στην περιοχή και θα δημιουργούσε κινδύνους για επεισόδιο".

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει προχωρήσει σε επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στο Πεκίνο μετά από τις επικρίσεις των δύο χωρών στο κινεζικό σχέδιο να επιβληθούν νέοι κανόνες για τον εναέριο χώρο πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Χαρακτήρισε τις επικρίσεις «αβάσιμες και ανεύθυνες», και κάλεσε τις ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξη της μίας πλευράς στη διαμάχη της Κίνας με την Ιαπωνία για την κυριαρχία σε μια συστάδα ακατοίκητων νησιών.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=400444