26 Νοεμβρίου 2013

ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΨΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Στα... χαρακώματα ξανά Τουρκία και Αίγυπτος

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης της Αιγύπτου με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές».

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο μεταξύ οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων της αστυνομίας
Η τοποθέτηση αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι το καλοκαίρι εναντίον των υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Καΐρου, που το Σάββατο έδωσε εντολή να απελαθεί ο πρέσβης της Τουρκίας και να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο ακολούθου.Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της αιγυπτιακής κυβέρνησης διά του εκπροσώπου του Μπάντρ Αμπντελατί: «Η Αγκυρα προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη εναντίον των συμφερόντων της Αιγύπτου, υποστηρίζοντας συγκεντρώσεις οργανώσεων που θέλουν να δημιουργήσουν αστάθεια στη χώρα».

Kριτική
Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, που σε διεθνές επίπεδο ασκεί την πιο σκληρή κριτική απέναντι στην αιγυπτιακή κυβέρνηση για την καταστολή εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αναλαμβάνοντας ρόλο προστάτη γενικότερα του πολιτικού Ισλάμ, κήρυξε τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Αγκυρα, Χουσεΐν Αβνί Μποτσανλί, «ανεπιθύμητο πρόσωπο».Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα με νέες δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται ποτέ να σεβαστώ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα. Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών».

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχολιάζοντας: «Ελπίζω οι σχέσεις των δύο χωρών να επανέλθουν ξανά στο φυσιολογικό». Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν ανακαλέσει ξανά τον Αύγουστο τους πρέσβεις τους (ο Αιγύπτιος πρέσβης δεν επέστρεψε ποτέ έκτοτε) εξαιτίας της επιχείρησης των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των καταυλισμών διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η καταστολή πάντως των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο συνεχίζεται. Μερικές ημέρες πριν, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κεντρικό Κάιρο μεταξύ οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι και των δυνάμεων της αστυνομίας, ενώ χθες ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Ανλτι Μανσούρ υπέγραψε νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν ως «καταπιεστικό».Η νέα νομοθεσία περί διαδηλώσεων προβλέπει ότι οι διαδηλωτές πρέπει να ζητούν την άδεια των Αρχών για να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις τρεις μέρες πριν από την ημέρα της διαδήλωσης. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Χαζέμ Μπεμπλάουι, υπερασπίστηκε τον νέο νόμο λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένος για να υπερασπίζεται το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και ότι ζητάει από τους διαδηλωτές «απλά να ενημερώνουν τις Αρχές».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ