Βηρυτός: Δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στον Λίβανο η πρώτη επίθεση που σημειώνεται σε βάρος ιρανικού στόχου από την έναρξη του συριακού εμφυλίου. Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από την ιρανική πρεσβεία σε σιιτική συνοικία-προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό 160, ενώ δεν επιβεβαιώνονται εκ μέρους της Τεχεράνης οι πληροφορίες ότι έπεσε νεκρός ο πολιτιστικός ακόλουθος Ιμπραήμ αλ-Ανσάρι.Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα σουνιτική οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ».Η οργάνωση απειλεί με νέες επιθέσεις στην επικράτεια του Λιβάνου εάν δεν αποσύρει η -υποστηριζόμενη από το Ιράν- σιιτική Χεζμπολάχ τους μαχητές της που μάχονται στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι των σουνιτών ανταρτών.


«Δύο ήρωές μας, σουνίτες του Λιβάνου, έγιναν μάρτυρες» ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter o εκπρόσωπος της οργάνωσης, σεΐχης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ, ζητώντας, πέραν της απόσυρσης της Χεζμπολάχ από τη Συρία, την αποφυλάκιση των μελών των Ταξιαρχιών που κρατούνται στις φυλακές του Λιβάνου.Ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας, ο επέβαινε σε μοτοσυκλέτα έχοντας πάνω του δύο κιλά εκρηκτικών, ανατινάχθηκε έξω από τη μεγάλη μαύρη πύλη της διπλωματικής αποστολής, προκαλώντας καταστροφές στο τριώροφο συγκρότημα. Λιγότερο από δύο λεπτά αργότερα, χτύπησε σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων δεύτερος βομβιστής που οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με 50 κιλά εκρηκτικών.Πρόκειται για μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε προπύργια της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, στο πλαίσιο της εκστρατείας αντιποίνων από σουνίτες φονταμενταλιστές για τη στήριξη της Χεζμπολάχ στις δυνάμεις του Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που βρίσκεται πλέον στον τρίτο χρόνο.

Το κυριότερο, όμως, είναι -όπως επισημαίνει και ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, Πολ Γουντ- ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά ιρανικού στόχου στο έδαφος του Λιβάνου αφότου ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος.Η σύρραξη στη Συρία έχει ανατροφοδοτήσει τη σεχταριστική βία στον μικρότερο γείτονά της.Λιβανέζοι σουνίτες μουσουλμάνοι έχουν ενωθεί με τους σουνίτες αντάρτες στη Συρία. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, μαχητές της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτική Χεζμπολάχ έχουν οδηγήσει το καθεστώς Άσαντ σε μία σειρά από νίκες έναντι των ανταρτών με την ανακατάληψη πόλεων που είχαν περιέλθει στον έλεγχό τους.

Το σιιτικό Ιράν είναι ο κύριος υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ στη Μέση Ανατολή, καικ πιστεύεται ότι του παρέχει οικονομική βοήθεια και όπλα (ο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατάγεται από τη σέκτα του αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ).Στη σκιά του χάους, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που αντιτίθεται στη Χεζμπολάχ, σουνίτης πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι, καταδίκασε την επίθεση. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον Λίβανο από τις φλόγες που τον τυλίγουν και τους Λιβανέζους από τις συνέπειες της στρατιωτικής ανάμειξης της Χεζμπολάχ στη συριακή τραγωδία» δήλωσε.

Οι επιθέσεις της Τρίτης προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 160.Σύγχυση επικράτησε σχετικά με πληροφορίες ότι στις επιθέσεις σκοτώθηκε ο μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας Ιμπραήμ Ανσάρι. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον Ιρανό πρέσβη στο Λίβανο και σχετική πληροφορία μετέδωσε το δίκτυο al-Manar της Χεζμπολάχ, ωστόσο στη συνέχεια το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι ζωντανός.Ημιεπίσημα ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ο ακόλουθος τραυματίστηκε σοβαρά και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό Γαντανφάρ Ροκόν Αμπαντί κατηγόρησε το Ισραήλ για την «τρομοκρατική επίθεση». Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ δήλωσε από την Τεχεράνη ότι αυτή «η τρομοκρατική ενέργεια συνιστά ένα απάνθρωπο και ειδεχθές έγκλημα των σιωνιστών και των μισθοφόρων τους».Από ισραηλινός πλευράς, ο βουλευτής Τζάχι Χανέγκμπι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ουδεμία σχέση έχει η χώρα με την επίθεση.

Την ίδια στιγμή, η Συρία χωρίς να τις κατονομάσει τις πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου. «Το συριακό καθεστώς καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια» μετέδωσε η συριακή τηλεόραση προσθέτοντας ότι «η οσμή του πετροδολαρίου αναδύεται από όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που πλήττουν τη Συρία, τον Λίβανο και το Ιράκ».

Πηγή: news.in,gr