19 Νοεμβρίου 2013

«Ζιζάνια» σπέρνει η «Milliyet» μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου

Σφοδρή ενόχληση της Αθήνας για τη «διάσταση απόψεων» Πρωθυπουργού - ΥΠΕΞ στο Κυπριακό-Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
Σφοδρή ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» σύμφωνα με το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου στο θέμα της συνάντησης του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας Οσμάν Ερτούγ με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Κούτρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι «στη στρατηγική και στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συμφωνία του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών». Σημειώνει δε ότι αν αυτό ισχύει μια φορά για τα υπόλοιπα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής «ισχύει δύο φορές για τα εθνικά θέματα».
Ωστόσο, το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Milliyet» εγείρει μείζον διπλωματικό ζήτημα. Και τούτο διότι εμφανίζει τους δύο βασικούς πόλους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να διαφωνούν επί ενός τόσο ευαίσθητου θέματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτός που φέρεται να προέβαλλε εμπόδια στις «χιαστί συναντήσεις» του ελληνοκύπριου και του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με την Άγκυρα και την Αθήνα αντίστοιχα ήταν ο κ. Σαμαράς. Ο λόγος, πάντα σύμφωνα με τη «Milliyet», ήταν η ανησυχία μήπως οι επισκέψεις αυτές «ανεβάσουν το καθεστώς της "ΤΔΒΚ"», δηλαδή αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος.

Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι η Άγκυρα έδωσε τρεις ημερομηνίες στην Αθήνα ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Α. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα (όπου θα συναντούσε τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου) όσο και εκείνη του κ. Ερτούγ στην Αθήνα (όπου θα συναντούσε τον κ. Μητσιάλη). Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος όμως διαφώνησαν. Πάντως, το θέμα αυτό λογικά θα απασχολήσει, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, τους κκ. Μητσιάλη και Σινιρλίογλου κατά την προγραμματιζόμενη για εντός του Νοεμβρίου (πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) επίσκεψη του τούρκου αξιωματούχου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με τη «Milliyet», ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι αν η Αθήνα εκλάβει ως συνομιλητή έναν εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, τότε ουσιαστικά θα δώσει το σήμα σε όλους ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Η τουρκική εφημερίδα δεν διστάζει να γράψει μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς είπε στον κ. Βενιζέλο: «Εσύ μας έβγαλες αυτό το θέμα στο κεφάλι μας».   

Όπως είναι γνωστό, η απόφαση για τις «χιαστί συναντήσεις» ελήφθη κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς για να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση».

Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει προς πάσα κατεύθυνση ότι η συνάντηση αφορά στον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, «οντότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960» και ότι «ούτε τίθεται. Ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτό, άμεσα ή έμμεσα, οποιοδήποτε σχήμα δήθεν "τετραμερούς"».  

Την ίδια στιγμή όμως, είναι σαφές ότι η Άγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τις «χιαστί συναντήσεις» για τη δημιουργία εντυπώσεων και ενδεχομένως τετελεσμένων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διαρροές περί μη αποδοχής ημερομηνιών για τις συναντήσεις από την Αθήνα, ενώ η Άγκυρα εμφανίζεται δήθεν εποικοδομητική. Πάντως, διπλωματικοί παράγοντες σημείωναν ότι τουλάχιστον πριν οριστικοποιηθεί το Κοινό Ανακοινωθέν που θα αποτελέσει βάση για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί τη διεξαγωγή συναντήσεων με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.