Ο τούρκος αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Αρίντς σίγουρα γνώριζε ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις όταν μίλησε για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Μέχρι πρόσφατα, θα ήταν αδιανόητο, ένας αξιωματούχος να εκφράσει τέτοιες απόψεις δημοσίως. Ωστόσο, ο Μπουλέντ Αρίντς τόλμησε και εξέφρασε την ελπίδα «ότι το λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας θα χαμογελάσει ξανά». Η πρόταση αυτή βρίσκει απέναντι της τον τούρκο πρωθυπουργό. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλά και μεγαλεπήβολα σχέδια για την Κωνσταντινούπολή. Σε αυτά όμως δεν περιλαμβάνεται η Αγία Σοφία. Άλλωστε, στο παρελθόν έχει δηλώσει με νόημα «αφήστε την Αγιά Σοφιά ήσυχη».Επομένως, ο Μπουλέντ Αρίντς γνώριζε ότι κάνοντας τις δηλώσεις αυτές, πως θα ερχόταν αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό του.
Δεν είναι μάλιστα, η πρώτη φορά που οι δύο άντρες είναι σε αντιπαράθεση. Το καλοκαίρι, στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί, ο Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε αντίθετος με την υπερβολική βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία, κατόπιν οδηγιών του Ταγίπ Ερντογάν. Πριν λίγες μέρες ο τούρκος αντιπρόεδρος ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον τούρκο πρωθυπουργό για το ζήτημα των κοινών φοιτητικών κοιτώνων στα πανεπιστήμια.

Στο «χορό» της αντιπαράθεσης έχει μπει και ο τούρκος πρόεδρος. Εδώ και καιρό ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κρατά αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άντρες θα βρεθούν αντιμέτωποι, με φόντο την προεδρία της χώρας. Αν λάβει κανείς υπόψη πως πρόκειται για την τριανδρία που ίδρυσε το ΑΚΡ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πως δεν πρόκειται για μια απλή διαφωνία αλλά για βαθιά εσωτερική κρίση.

Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό στους κόλπους του κυβερνώντος ΑΚΡ υποβόσκει η κρίση και η διχόνοια. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν στο επίκεντρο της διαμάχης ήταν απλά η εξουσία. Το θέμα, όμως είναι πιο βαθύ και πιο περίπλοκο, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όπου ισλαμιστές και μεταρρυθμιστές βρίσκονται σε σύγκρουση για την πορεία που θέλουν να ακολουθήσει η χώρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός σίγουρα είναι πανίσχυρος. Δεν είναι όμως και ανίκητος, κυρίως αν όλοι οι αντίπαλοί του συνασπιστούν εναντίον του.