19 Νοεμβρίου 2013

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το ψευδοκράτος

Είναι παρακαταθήκη του… Σουλτάνου Μεχμέτ, διαμηνύει ο Μπαγίς
Πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζουν οι Αρχηγοί των Κρατών της Κοινοπολιτείας στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης
Να μην αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη «βόρεια Κύπρο» για την ΕΕ ή την ΕΕ για τη «βόρεια Κύπρο», δήλωσε χθες ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, προσθέτοντας ότι και στα δύο θέματα «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους τον δίκαιο αγώνα μας».

Σύμφωνα με την "Κίπρις", ο Τούρκος Υπουργός και αρχιδιαπραγματευτής της Τουρκίας με την ΕΕ, μιλώντας σε δεξίωση του «προξένου» του ψευδοκράτους στην Κωνσταντινούπολη για την 30ή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε πως για την Τουρκία δεν είναι πλέον «η μικρή πατρίδα», αλλά «η αδερφή πατρίδα». Τόνισε δε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα μιας λύσης που να βασίζεται στην πολιτική σχέση με την ανώτερη ταυτότητα που θα δημιουργήσουν μαζί η «ε/κ διοίκηση» και το ψευδοκράτος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.«Όταν οι δύο πλευρές προσεγγίσουν τη λύση, η Τουρκία θα δώσει σε αυτό μόνον τη στήριξή της». Με αυτό, σημείωσε, δεν εννοεί πως σε αδιέξοδο η Τουρκία θα αφήσει μόνο του το ψευδοκράτους «ή τα αδέρφια μας εκεί». Η Τουρκία, συνέχισε, ποτέ δεν άφησε μόνη της μέχρι σήμερα τη «βόρεια Κύπρο» και ούτε πρόκειται να το κάνει.

«Η Τουρκία δεν κλείνει τα μάτια»
Όταν το ψευδοκράτος, επισήμανε περαιτέρω, δεν είναι ασφαλές, ούτε η Τουρκία δεν αισθάνεται ασφάλεια και όταν το ψευδοκράτος είναι ανήσυχο, η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια της και να κοιμηθεί, λέγοντας ότι η μοίρα του ψευδοκράτους «είναι τόσο σημαντική όσο των Κονίων, της Κιουτάχειας, της Καισαρείας». Δεν πρόκειται, είπε, για καμιά προϋπόθεση ή όρο να εγκαταλείψουν το ψευδοκράτος και μάλιστα πρέπει να γίνει γνωστό ότι θα δώσουν με τον πιο σοβαρό τρόπο απάντηση σε τέτοιες προτάσεις, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος είναι παρακαταθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ, του Ρουστού, του Μεντερές και του Ερμπακάν.

Στο πλευρό της Κύπρου η Κοινοπολιτεία
Εν τω μεταξύ, πλήρη στήριξη στην «κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας» εκφράζουν οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας.Στο τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας, η οποία έλαβε χώρα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Κυπριακό και επαναβεβαιώνονται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι προηγούμενες αποφάσεις των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Αρχηγοί Κρατών της Κοινοπολιτείας «εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».Υποστηρίζουν, επίσης, τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή εκφράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού.

Εφαρμογή ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Περαιτέρω, οι Αρχηγοί καλούν για την εφαρμογή των ψηφισμάτων 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984) και 1251 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας.Επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.Αναγνωρίζεται, τέλος, το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της και γίνεται έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λανθασμένη η τακτική για κοινό ανακοινωθέν, λέει το ΑΚΕΛ
Λανθασμένη τακτική ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος ε/κ και τ/κ πλευράς, δήλωσε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.Σε ομιλία του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, «η τακτική που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης ήταν λανθασμένη και έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να θέσει απαράδεχτες αξιώσεις στον διάλογο».Πρόσθεσε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις και με δεδομένη την απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών απαιτήσεων, η θέση μας είναι ότι πρέπει να επιμένουμε σε συμπερίληψη ξεκάθαρης αναφοράς στη μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια».«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μιαν αρχή για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Κύπρος και ο λαός μας να έχουν καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Κυπριανού απευθύνοντας έκκληση προς την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς και να λειτουργήσει με συνέπεια στις διαχρονικές μας θέσεις, αφαιρώντας, έτσι, από την τουρκική πλευρά κάθε άλλοθι».
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/582898