19 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλο... καρφί ο «Βασιλικός θυρωρός» των Βρετανών

http://www.epikaira.gr/content/data/multimedia/images/-NEW-03-13/belos.jpg
Τουλάχιστον για μία τριετία παρακολουθούσαν ξένους διπλωμάτες οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών (GCHQ), στο πλαίσιο της επιχείρησης Royal Concierge (Βασιλικός Θυρωρός), που «διάβαζε» στοιχεία των κρατήσεων σε 350 πολυτελή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο από τη Ζυρίχη έως τη Σιγκαπούρη, αποκαλύπτει το «Spiegel» επικαλούμενο πληροφορίες από τον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν.Η βρετανική υπηρεσία, που σύμφωνα με τον Σνόουντεν έχει ενισχυθεί οικονομικά με 100 εκατ. στερλίνες από την NSA τα τελευταία τρία χρόνια, «δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τους ισχυρισμούς» του «Spiegel».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο «Βασιλικός Θυρωρός» «ενημέρωνε» τις βρετανικές υπηρεσίες τη στιγμή της κράτησης για την πόλη και το ξενοδοχείο στο οποίο σκόπευε να διαμείνει ο ξένος διπλωμάτης και αυτές «αναλάμβαναν δράση, πριν καν προσγειωθεί ο διπλωμάτης». «Μπορούσαν να παρακολουθούν το δωμάτιο, το τηλέφωνό του, ή το φαξ του» γράφει το γερμανικό περιοδικό, επισημαίνοντας ότι είχαν πρόσβαση ακόμη στον υπολογιστή του μόλις συνδεόταν με το δίκτυο του ξενοδοχείου και κατέγραφαν, εάν το ήθελαν, τις συζητήσεις του στο μπαρ του ξενοδοχείου. Οι δημοσιογράφοι του «Spiegel» σχολιάζουν ότι το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή πρώτη φορά το 2010, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν γνωρίζουν πόσες φορές χρησιμοποιήθηκε συνολικά.

Η GCHQ έχει «αναδειχθεί» σε έναν από τους πρωταγωνιστές των μαζικών υποκλοπών τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, κυρίως από την «Γκάρντιαν», εφημερίδα που πρώτη ανέδειξε το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων.

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο ανώτατος εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα ελευθερίας της έκφρασης, Φρανκ Λα Ρου, προειδοποιεί ότι ο τρόπος που η βρετανική κυβέρνηση «αντιμετώπισε» τις αποκαλύψεις της «Γκάρντιαν» -με βουλευτές της να μιλούν για προδοσία- «αμαυρώνει την εικόνα και την παράδοση της Βρετανίας στην ερευνητική δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου».
(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, WWW.SPIEGEL.DE, WWW.GUARDIAN.CO.UK)