19 Νοεμβρίου 2013

Νταβούτογλου: Δεν θα επιτρέψουμε να περνούν τα σύνορά μας εξτρεμιστές από Συρία

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/turkey4845.jpg
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ένοπλοι εξτρεμιστές να περνούν τα σύνορά της για να μεταβούν στη Συρία ζητώντας ενίσχυση της συνεργασίας με την Δύση, προκειμένου να εμποδιστούν οι μαχητές να εισέρχονται στην χώρα του.
"Σε καμιά περίπτωση η Τουρκία δεν ανέχεται ούτε θα ανεχτεί μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων να διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα", δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον με αμερικανούς αξιωματούχους.
Η εφημερίδα Washington Post έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι η Άγκυρα "κλείνει τα μάτια" στο κύμα των ενόπλων εξτρεμιστών που διασχίζει την Τουρκία για να πάει να πολεμήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία, όπου η μετριοπαθής αντιπολίτευση αντιμετωπίζει στο εξής δύο μέτωπα: το καθεστώς και πολλές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα οι οποίες πολεμούν επίσης το καθεστώς Ασαντ.

Η Άγκυρα ζήτησε από τους δυτικούς συμμάχους της να μοιράζονται πληροφορίες για πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν σε κύκλους εξτρεμιστών, ώστε οι τουρκικές αρχές να τα εμποδίζουν να εισέρχονται στην Τουρκία, τουριστικό προορισμό 34 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, εξήγησε ο Νταβούτογλου.

"Τούς είπαμε: Εφόσον γνωρίζετε τα πρόσωπα αυτά, εμποδίστε τα να φύγουν, να έρθουν στην Τουρκία, ή δώστε μας τον κατάλογο ώστε να τα εμποδίσουμε εμείς να εισέλθουν στο τουρκικό έδαφος".

Η τουρκο-συριακή μεθόριος εκτείνεται σε μήκος 911 χλμ. και αν η Τουρκία κάνει αυτό που μπορεί για να ελέγχει τη δική της πλευρά των συνόρων, "αν δεν επικρατεί τάξη από την μια πλευρά, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια μιας μεθορίου", πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στο Ιράν για να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στην οποία θα συζητηθεί η συριακή κρίση. Ο Νταβούτογλου θα λάβει μέρος στις 26 και 27 Νοεμβρίου στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO), ενός περιφερειακού οργάνου στο οποίο μετέχουν δέκα χώρες της Ασίας και της Ευρασίας.

Εκτός από τη συριακή κρίση, ο Νταβούτογλου θα έχει επαφές στο περιθώριο της διάσκεψης με ιρανούς ηγέτες με θέμα συζήτησης τις διμερείς πολιτικές και εμπορικές σχέσεις. Το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης επίσης θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.