30 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς έλεγχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια στα κατεχόμενα

Από: Αντρέας ΚημήτρηςΑναλυτικά στοιχεία για τη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κατεχόμενα έχει ζητήσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς, διαπιστώνεται κακοδιαχείριση.Για την πενταετία 2007-2013, οι τ/κ θα έπρεπε να λάβουν περίπου 269 εκατομμύρια ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό ανήλθε στα 380 εκατομμύρια ευρώ.Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου δήλωσε ότι σ' έκθεση του Ελεγκτικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου αναφέρεται ότι τα εν λόγω κονδύλια διατέθηκαν σε μέτρα συμφιλίωσης και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Ποια έργα και δράσεις συγχρηματοδότησης για μέτρα συμφιλίωσης έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια, ύψους 180 εκατομμυρίων, και δεν το καταλάβαμε; Εγώ δεν ένιωσα κανένα ΜΟΕ. Πού πήγε και το τελευταίο σεντ αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων;», διερωτήθηκε ο Γιώργος Γεωργίου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, από το 2008 μέχρι σήμερα, έδωσε ως συνεισφορά στην ΕΕ περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και εξέφρασε το φόβο ότι με τα δικά μας χρήματα αιμοδοτούμε το ψευδοκράτος.Ο Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχει κανονισμός, που προνοεί ότι η πραγμάτωση έργων σε ακίνητη ιδιοκτησία στα κατεχόμενα, που ανήκει σε πρόσφυγες, απαιτεί τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, ρήτρα, που, όπως εξήγησε, παραβιάζεται ασύστολα.