Σήμερα όλες αυτές οι δυσκολίες ανήκουν στο παρελθόν. Η ρωσική πλευρά απέδειξε την ετοιμότητά της να συμβιβαστεί με τον εταίρο, ενώ η ινδική πλευρά επέδειξε συγκράτηση και διακριτικότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ταξίδι του για τις ινδικές ακτές ένα εντελώς νέο σκάφος, εξοπλισμένο με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία ναυσιπλοΐας και ικανότητα να μεταφέρει 30 πτητικές μηχανές, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών MiG-29K και των ελικοπτέρων Ka-27 και Ka-31. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Μόσχα επιβεβαίωσε τη φήμη της ως στρατηγικό εταίρο της Ινδίας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και τεχνολογίας.
Η συμφωνία για το αεροπλανοφόρο «Βικραμαντίτιγια» δεν περιορίζεται μόνο στην παράδοση του στο Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας. Η Ρωσία θα εκπαιδεύσει το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου. Εκτός από αυτό, η ρωσική πλευρά θα δημιουργήσει την υποδομή βάσης του «Βικραμαντίντιγια» στα χωρικά ύδατα του Ινδικού ωκεανού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια ζωής του σκάφους είναι 30 έτη, μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι με το «Βικραμαντίτιγια» θα συνδέεται όχι μόνο η σημερινή μα και η αυριανή ημέρα της ρωσο-ινδικής συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και τεχνολογίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ινδία, απαιτούν υπεράσπιση των θαλασσίων εμπορικών δρόμων, εξασφάλιση της πρόσβασης σε πηγές και την υπεράσπιση των συμφερόντων της πολυπληθούς ινδικής διασποράς στην Ασία. Αυτό προϋποθέτει τη μετατόπιση του κέντρου βάρους στην στρατιωτική ανάπτυξη του θαλάσσιου παράγοντα. Με άλλα λόγια, στρατηγικός στόχος είναι να μετατραπεί η Ινδία, με την παραλαβή του αεροπλανοφόρου «Βικραμαντίτιγια», σε ένα ισχυρό θαλάσσιο κράτος.
Με την ένταξη του σύγχρονου αεροπλανοφόρου, το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, θα ανέβουν σε εντελώς άλλη «κατηγορία». Αυτό θα του επιτρέψει την επίτευξη ενός πολύ φιλόδοξου στόχου: να συμβάλει στην απόκτηση από την Ινδία στρατηγικών πλεονεκτημάτων στην περιοχή της Ασίας. Αυτή είναι η γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας για το «Ναύαρχος Γκορσκόφ», που έγινε «Βικραμαντίτιγια».

*Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της συντάκτη.