30 Νοεμβρίου 2013

Ναμί: «Το Σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι» «Η διαδικασία λύσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν», τονίζει ο «ΥΠΕΞ»


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/155657/images/det_nami2.jpgΝίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Το Σχέδιο Ανάν δεν έχει αποσυρθεί ποτέ από το προσκήνιο και παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ακόμη, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί βάση για την λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η άποψη του «Υπουργού Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.«Η διαδικασία λύσης δεν μπορεί να ξεπεράσει τα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν», τονίζει ο κ. Ναμί. Ο ίδιος επισημάνει ότι η λύση θα πρέπει να έχει διζωνικό χαρακτήρα και ότι θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Ναμί συναντήθηκε με την ηγεσία του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου (ΚΤΤΟ) και πραγματοποίησε μια σειρά σημαντικών δηλώσεων για την πορεία των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Ναμί, η πλειοψηφία της κυπριακής κοινότητας είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και για αυτό τον λόγω το σχέδιο λύσης θα πρέπει να βασίζεται στο εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με τον ίδιον, τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης θα είναι τα εξής: Μοναδική διεθνής ταυτότητα, ίσος καταμερισμός εξουσιών ανάμεσα στις δυο κοινότητες, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τουρκοκυπριακό και ελληνοκυπριακό ιδρυτικό κράτος.

Μετά την λύση του προβλήματος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ναμί, η διζωνικότητα θα διαφυλαχτεί και θα αποτελέσει την βάση συνεννόησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες.Ο κ. Ναμί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την διαδικασία λύση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στην Κύπρο ενδέχεται να συμβάλλει στην λύση. Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων της τ/κ πλευράς με τις μουσουλμανικές χώρες. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας, η τ/κ ηγεσία έχει ξεκινήσει προετοιμασίες για την αποστολή «αντιπροσώπων» στις πρωτεύουσες των διάφορων μουσουλμανικών χωρών.