13 Νοεμβρίου 2013

Επαναπατρισμός εκκλησιαστικών κειμηλίων

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_3687.jpg
Χαρμολύπη προκάλεσε η χθεσινή τελετή υποδοχής των 173 κειμηλίων (ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες) τα οποία κλάπηκαν από μονές και ναούς στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου και επαναπατρίστηκαν από την Γερμανία μετά από πολυετείς δικαστικούς αγώνες. Η χαρά οφειλόταν στον επαναπατρισμό των κειμηλίων αυτών σχεδόν 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την εν συνεχεία σύληση τους από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Την λύπη εξηγεί αφενός το γεγονός ότι τα επαναπατρισθέντα κειμήλια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, και ότι αφετέρου δεν μπορούν ακόμη - λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής-, να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο: τις εκκλησίες από τις οποίες προέρχονται.
Όλοι όσοι πήραν μέρος στην τελετή υποδοχής των κειμηλίων αντίκρισαν τοιχογραφίες και ψηφιδωτά κομματιασμένα και βίαια αποσπασμένα από την θέση τους και εικόνες οι οποίες είχαν κατατεμαχιστεί για να πωληθούν σε κομμάτια και να αυξηθεί η αξία πώλησής τους. Χαρακτηριστική περίπτωση τα βημόθυρα από το Καθολικό της μονής της Παναγίας του Τοχνίου από τις Μάντρες Αμμοχώστου, στα οποία, όπως επεσήμανε ο υπουργός Συγκοινωνιών, Τάσος Μητσόπουλος, ενώ δεν έφεραν ζωγραφικό διάκοσμο , επικολλήθηκαν σε αυτά τμήματα εικόνας για να αυξηθεί η αξία πώλησης τους.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή ο κ. Μητσόπουλος κατέθεσε την μαρτυρία λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, οι οποίοι είδαν πρώτοι τα κειμήλια. « Όταν άνοιξαν τα κιβώτια, μέσα στα οποία μεταφέρθηκαν (τα κειμήλια) από την Γερμανία, χρειάστηκαν αρκετή ώρα να συνέλθουν από το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής» , είπε ο υπουργός. Η τελετή της υποδοχής των κειμηλίων συνέπεσε με την παραμονή της ονομαστικής εορτής του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου. Ο Μακαριότατος ευχαρίστησε όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιστροφή των κειμηλίων: το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη Νομική Υπηρεσία, την κυβέρνηση της Γερμανίας, το Βατικανό και ειδικά τον τέως Πάπα Βενέδικτο 16ο, ο οποίος, όπως επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος «ενήργησε προς την κατεύθυνση του επαναπατρισμού των κειμηλίων».

Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία, Βασίλης Παπαϊωάννου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι παρακολούθησε με συγκίνηση την τελετή υποδοχής των ιερών κειμηλίων. Το μήνυμα είναι, είπε ο Έλληνας πρέσβης , ότι ο επιμένων στην διεθνή νομιμότητα νικά. Αυτό , σημείωσε, κατ' επέκταση ισχύει και αναφορικά με την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. «Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα σε όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα που σημαίνει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής», τόνισε ο Έλληνας πρέσβης. Από τα 173 κειμήλια ξεχωρίζουν: - Ο Απόστολος Θωμάς, ψηφιδωτό, και άλλα τεμάχια ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγιά Κανακαριά - Σπαράγματα τοιχογραφιών από την Παναγία Αψινθιώτισσα στο Συγχαρί, όπως το κεφάλι του Αγίου Ιγνατίου. - Σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Παναγίας Περγαμηνιώτισσας στην Ακανθού, του 12ου αιώνα. -Σπαράγματα τοιχογραφιών από τον ναό της Αγίας Σολομονής στην Γιαλούσα , του 9ου αιώνα. -Τοιχογραφίες από τον ναό της μονής του Αντιφωνητή , που τοποθετούνται μεταξύ 12ου και 15ου αιώνα. -Αριθμός εικόνων και παλαιά χειρόγραφα.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=275633&catID=4