13 Νοεμβρίου 2013

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ Κάποιος να μαζέψει τον Ερντογάν

Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυβερνώντος στην Τουρκία Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξελίσσεται δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του αρχηγού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενός υψηλά ιστάμενου στελέχους. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπουλέντ Αρίντς, από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος και ιστορικό στέλεχος του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία.
  Ολα ξεκίνησαν με την ερώτηση που ετέθη προ ημερών στον Αρίντς για τις φήμες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ώστε φοιτητές και φοιτήτριες να μην μπορούν να ενοικιάζουν το ίδιο σπίτι. Η απάντηση του Αρίντς ήταν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα ο Ερντογάν «άδειασε» τον Αρίντς, λέγοντας ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις για να εμποδιστεί να μένουν στο ίδιο σπίτι φοιτητές και φοιτήτριες. Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται για φοιτητικές εστίες, αλλά για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

«Δεν ποινικοποιούνται»
Η συνέχεια ήλθε από τον Αρίντς. «Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για τα λόγια του πρωθυπουργού. Ο ίδιος θα αντιμετωπίσει τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες», είπε και τόνισε πως «τα πάντα δεν ποινικοποιούνται, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποια πράγματα που θεωρούνται λάθος με βάση τις παραδόσεις. Αυτό πρέπει να εννοούσε ο πρωθυπουργός, αλλά το γεγονός ότι είπε πως αν χρειαστεί θα κάνουμε νομοθετική ρύθμιση, ενώ κάποιος νομάρχης άρχισε ήδη να κάνει σχετικές έρευνες, αυτά δεν είναι σωστά πράγματα».

«Καθήκον του πρωθυπουργού είναι να μη συμπεριφέρεται με τρόπο που να διαψεύδει και να εκθέτει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», είπε και υπογράμμισε: «Είναι βέβαιον πως υπάρχει μια αντίθεση μεταξύ της δικής μου δήλωσης και της δικής του. Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την αντίθεση. Αυτό που πρέπει να κάνει εκείνος, είναι να εξηγήσει την κατάσταση».

Ο Ερντογάν χθες εξήγησε την κατάσταση, αλλά μάλλον όχι με τον τρόπο που ήθελε ο Αρίντς. «Διαφορετικές προσεγγίσεις, παρεξηγήσεις και παρερμηνείες μπορεί να υπάρχουν, αλλά αυτά τα λύνουμε μεταξύ μας. Δεν θα δώσουμε αφορμή σε αυτούς που παραμονεύουν. Πιστεύω ότι όλα τα στελέχη μας θα συμπεριφερθούν με συνείδηση αυτής της ευθύνης και δεν θα χαροποιήσουν τους εχθρούς μας», είπε.
 
Και ο Γκιουλ
Τα ερωτήματα που αναζητούν απάντηση τώρα είναι αν ο Αρίντς θα παραιτηθεί από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως θέλουν οι φήμες, αν πρόκειται για την αρχή μιας εσωκομματικής διαμάχης με πρωταγωνιστές εκτός από τον Αρίντς και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία αυτή εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου.
Συμμαχία Αρίντς - Γκιουλ εναντίον του Ερντογάν έχει γίνει και στο παρελθόν, με πρώτη αυτήν αμέσως μετά τις εκλογές του 2002, για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής ο Αρίντς με τη στήρξη του Γκιουλ, πράγμα που δεν ήθελε ο Ερντογάν. Στην εκλογή του ως προέδρου της Δημοκρατίας το 2007 ο Γκιουλ είχε την υποστήριξη του Αρίντς, ενώ ήταν αισθητά διαφορετικές και πιο ήπιες σε σχέση με τον Ερντογάν οι απόψεις του Αρίντς την περίοδο των διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι.