13 Νοεμβρίου 2013

Λιγότεροι οι χριστιανοί «μάρτυρες» απ' όσους «βλέπει» το Βατικανό Για 100.000 κάνει λόγοι η καθολική εκκλησία


Λιγότεροι οι χριστιανοί «μάρτυρες» απ' όσους «βλέπει» το Βατικανό
Πόσο διαδεδομένη είναι η βία κατά των χριστιανών στον κόσμο σήμερα; Το Βατικανό υποστηρίζει ότι 100.000 χριστιανοί χάνουν πλέον την ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της θρησκείας τους. Το BBC ερευνά αν η βία κατά των χριστιανών, που έχει αυξηθεί τελευταίως, έχει όντως πάρει τέτοιες διαστάσεις.Οπλοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες σκότωσαν τρία άτομα ανοίγοντας πυρ έξω από κοπτική εκκλησία στο Κάιρο. Διπλή επίθεση αυτοκτονίας έξω από εκκλησία στο Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον 75 άτομα. Οι δυο αυτές πρόσφατες επιθέσεις, που συνέβησαν με διαφορά ένα μήνα, δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.«Αξιόπιστες έρευνες έφθασαν στο σοκαριστικό συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται περισσότεροι από 100.000 χριστιανοί για κάποιον λόγο σχετικό με την πίστη τους», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Βατικανού Σιλβάνο Μαρία Τομάζι.
Στο ίντερνετ, ο αριθμός αυτός έχει έκτοτε αναπαραχθεί, πολλαπλασιαστεί και αποκτήσει την δική του «σάλτσα» _ όπως ότι αυτές οι 100.000 δολοφονούνται από μουσουλμάνους.

Τον αριθμό αυτό τον έβαλε αρχικά στο τραπέζι το Κέντρο για τη Μελέτη του Παγκόσμιου Χριστιανισμού (CSGC) στις ΗΠΑ, το οποίο υπολόγισε στο ένα εκατομμύριο τον αριθμό των χριστιανών που πέθαναν σαν μάρτυρες την δεκαετία 2000 - 2010 και διαίρεσε το σύνολο δια του 10. Ετσι προέκυψε το 100.000 ετησίως.  

Πώς όμως έφθασαν το ένα εκατομμύριο; Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στον εμφύλιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια είναι τα θύματα του εμφυλίου το 2000-2010 και η CSGC συγκαταλέγει στους μάρτυρες τους 900.000 από αυτούς. Δηλαδή από τους 100.000 χριστιανούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο, οι 90.000 είναι στη ΛΔΚ.

Το στοιχείο αυτό αυτομάτως αντικρούει όσους υποστηρίζουν ότι οι χριστιανοί δολοφονούνται από μουσουλμάνους διότι ο εμφύλιος στην αφρικανική αυτή χώρα είναι μεταξύ χριστιανών.

«Ο εμφύλιος στη ΛΔΚ ήταν συνέπεια του αποτυχημένου κράτους και του διαλυμένου στρατού που επέτρεψαν στις πολιτοφυλακές να αποκτήσουν σχεδόν πλήρη εξουσία λόγω των όπλων που διέθεταν», λέει στο BBC o Ιαν Λίντεν, καθηγητής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Λονδίνου. Προσθέτει ότι καθώς οι πολιτοφυλακές «σκότωναν αδιακρίτως, βίαζαν και λεηλατούσαν», είναι πολύ δύσκολο να κατατάξουμε κάποιον στους μάρτυρες.

Όμως ο Τζον Αλεν, δημοσιογράφος ειδικός στο Βατικανό και συγγραφέας του βιβλίου «Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά των χριστιανών» δίνει ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να γίνει κάποιος μάρτυρας στη ΛΔΚ: «Μια δασκάλα κατηχητικού στο Κονγκό, που πείθει με επιτυχία τους νέους της περιοχής να μην καταταγούν στις πολιτοφυλακές, δολοφονείται από αυτές επειδή δεν θέλουν να βλέπουν τις πηγές από τις οποίες στρατολογούν νέα μέλη να στερεύουν. Είναι αυτό βία κατά των χριστιανών ή όχι;».

Αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι δυνατόν να αποτελούν το 20% των θυμάτων στη ΛΔΚ; Ο Τοντ Τζόνσον, διευθυντής του CSGC, λέει ότι ο τελικός αριθμός _ 900.000 μάρτυρες στη ΛΔΚ _ προέκυψε από την έκδοση του 1982 της Παγκόσμιας Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας που αναφέρει ότι το 20% των κατοίκων των αφρικανικών χωρών είναι ευλαβείς χριστιανοί.

Είναι όμως δυνατόν όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί που σκοτώθηκαν στον εμφύλιο να σκοτώθηκαν σαν μάρτυρες; Ο Τζόνσον λέει ότι στο μέλλον η CSGC θα αναθεωρήσει τον αριθμό αυτό, όχι μόνο λόγω αυτής της ασάφειας αλλά και επειδή ο εμφύλιος στην ΛΔΚ ξεθυμαίνει χρόνο με το χρόνο και τα θύματα μειώνονται σημαντικά.  

Αλλά αν αφαιρέσουμε τους 90.000 κονγκολέζους, θα μείνουν μόνο 10.000 χριστιανοί μάρτυρες τον χρόνο. Ο αριθμός αυτός βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Τόμας Σιρμάχερ από τη Διεθνή Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένοι αριθμοί. Μόλις αρχίσαμε μια έρευνα για το θέμα σε συνεργασία με αρκετά πανεπιστήμια στον κόσμο και ξεκινάμε με την υπόθεση ότι 7.000 - 8.000 χριστιανοί χάνουν την ζωή τους σαν μάρτυρες τον χρόνο»