15 Νοεμβρίου 2013

Να αφυπνιστείτε πρώτοι εσείς…

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μας υβρίζουν, μας ποδοπατούν και οι δικές μας πλευρές, Αθήνας και Λευκωσίας, σκύβουν ανίκανα και δουλοπρεπώς, και όσο περισσότερο μας υβρίζουν τόσο περισσότερο σκύβουν
http://www.newsit.com.cy/files/Image/2013/NOVEMBER/15/eis5.JPGΑκούσαμε ακόμα μιαν ανόητη δήλωση. Την απάντηση του Εκπροσώπου του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν, περί μη ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε ο κ. Κούτρας: «Η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου Πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ' αυτού είναι περιττός».

Όχι, κύριε Κούτρα, λάθος. Δεν είναι περιττός, αλλά επιβεβλημένος. Οι πρώτοι που οφείλετε να αφυπνιστείτε είστε εσείς ο ίδιος και ολόκληρη η κυβέρνησή σας, όπως και η αντίστοιχη στη Λευκωσία, και άστε τις ανοητολογίες κατά μέρος, δεν απευθύνεστε σε πρόβατα. Μια τέτοια απάντηση μόνο την αδυναμία σας, τον εξευτελισμό και την ηττοπάθειά σας προσπαθεί να καλύψει.

Γιατί, αντί να σταθείτε στο ύψος της θέσεώς σας και να αντιμετωπίσετε κατάματα την τουρκική θρασύτητα και επιθετικότητα, πετάτε την μπάλα σε άλλους... στην τάχατες διεθνή κοινότητα και τελειώσαμε. Όταν είναι η Κύπρος που βρίσκεται υπό τουρκική βάρβαρη κατοχή από το 1974 και η Ελλάδα ολόκληρη που κινδυνεύει από την ίδια γείτονα χώρα, όχι, κύριε, δεν τελειώσαμε!

Ο ανελέητος νεο-οθωμανός Ερτογάν, τον οποίο η «διεθνής κοινότητα» ήδη γνωρίζει καλύτερα (ρίξετε μια ματιά στον διεθνή Τύπο) τι συμβολίζει, δεν χρειάζεται εσάς να της υποδείξετε, σας έδωσε (Αθήνας και Λευκωσίας) ακόμα μία χρυσή ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε, ίσως και διορθώσετε κάποια προπατορικά σας αμαρτήματα: Να εξασκήσετε, επιτέλους, το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και να βάλετε ένα ολοκληρωτικό τέρμα στα ανοίγματα των κεφαλαίων. Τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στις Βρυξέλλες, δίχως καμία αντίδραση είτε από Αθήνα είτε από Λευκωσία, εις βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μας υβρίζουν, μας ποδοπατούν, και οι δικές μας πλευρές, Αθήνας και Λευκωσίας, σκύβουν ανίκανα και δουλοπρεπώς και όσο περισσότερο μας υβρίζουν τόσο περισσότερο σκύβουν. Θυμηθείτε τον Μπαγίς, που τον βράβευσαν κιόλας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες -το Πατριαρχείο και κάποιοι ομογενειακοί κύκλοι των ΗΠΑ- όταν αποχώρησαν τότε οι Ελληνοκύπριοι παράγοντες Φίλιπ Κρίστοφερ και Πανίκος Παπανικολάου, και κατήγγειλαν στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης... Θυμηθείτε τον Γκιουλ και τις δικές του δηλώσεις.

Ας σταματήσουν επιτέλους Αθήνα και Λευκωσία να ικανοποιούν τους Τούρκους και τους πάτρονές τους Βρετανούς, που πιέζουν για τα ανοίγματα των κεφαλαίων. Ας σταματήσουν Αθήνα και Λευκωσία να χρησιμοποιούν ως άλλοθι τους άλλους (διεθνής κοινότητα!), όπως ακριβώς κάνουν και με τον Ντάουνερ (ίδια πρακτική, άλλοθι γι’ αυτούς ο Ντάουνερ, ενώ το πρόβλημα είναι η δική τους υποταγή στην τουρκο-βρετανική ρατσιστική διαλυτική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) και ας καταθέσουν ένα οριστικό, πλέον, όχι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μέχρι τέλους. Μέχρι, δηλαδή, να αποχωρήσουν τα κατοχικά της στρατεύματα και οι κουβαλητοί της από τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, πίσω στην Τουρκία. Τέρμα.

Αυτό απαιτεί έστω και σήμερα η αξιοπρέπεια και η σωστή διεκδίκηση των δικαίων του Ελληνισμού, ειδικά στην Κύπρο. Το βέτο, που είναι ισότιμο δικαίωμα όλων των χωρών μελών της Ε.Ε., η Κύπρος (ούτε η Ελλάδα) δυστυχώς δεν το χρησιμοποιεί για τα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Που ήταν το πρώτιστο εργαλείο που κέρδισε με την ένταξή της στην Ε.Ε. Και σ’ αυτό προσδοκούσε ο λαός για κάποια βοήθεια. Κρίμα όμως, το υποτίμησαν και το πέταξαν στο περιθώριο. Δεν ξεχνούμε ότι ήταν ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος που είχε πει ότι τα βέτο είναι για τους μεγάλους και όχι για τους μικρούς (όπως η Κύπρος δηλαδή)...

Τα βέτο είναι για όλους ισότιμα

Ο Ερντογάν, τώρα, έδωσε τη χρυσή ευκαιρία να αποδείξει η Κύπρος ότι τα βέτο είναι για όλες τις χώρες, ένα ισότιμο δικαίωμα και οφείλει πρώτη να το χρησιμοποιεί έναντι της κατοχικής δύναμης, και όχι να τη βοηθά μαζοχιστικά στην ενταξιακή της. Μετά και από αυτές τις προσβολές από τους κατακτητές, αν η Κύπρος δεν χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο στην Ε.Ε., τότε ό,τι μας κάνουν οι Τούρκοι και όσες ύβρεις και να εκτοξεύσουν εναντίον μας, μας αξίζει, ως δουλόφρονες, τουρκο-προσκυνημένοι. Και κηδεμονευόμενοι από τους Βρετανούς «αποικιοκράτες», που επιτηρούν την Κυπριακή Δημοκρατία να μη θέτει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στα ανοίγματα των κεφαλαίων, που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, με Ελλάδα και Κύπρο παθητικά να μην αντιδρούν...
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια, συγγραφέας