15 Νοεμβρίου 2013

«Σοβαρευτείτε» το μήνυμα Ουάσιγκτον προς Άγκυρα Ο Νταβούτογλου και αργότερα ο Κιλιτσντάρογλου, θα μεταβούν στην αμερικανική πρωτεύουσα

Του Νίκου Στέλγια Τις επόμενες δυο εβδομάδες, στην Ουάσιγκτον θα λάβουν χώρα δυο συναντήσεις, οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Πρώτα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και στην συνέχεια ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μεταβούν στην αμερικανική πρωτεύουσα και θέσουν επί τάπητος με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης το μέλλον των δυο χωρών.Ο κ. Νταβούτογλου θα συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Το μέλλον της Συρίας, του Ιράκ και της Αιγύπτου θα είναι τα βασικά θέματα τα οποία θα συζητηθούν διεξοδικά στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση το ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, στην Άγκυρα δεν έχει γίνει γνωστό το αν το Κυπριακό θα είναι ένα από τα κεφάλαια, τα οποία θα εξεταστούν στην επικείμενη επίσκεψη. Τούρκοι αναλυτές θεωρούν πιθανή αυτή την εξέλιξη.

Η τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την κριτική της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας - Κίνα περί αγοράς κινεζικών πυραυλικών συστημάτων από την Άγκυρα. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα δώσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κινεζικά συστήματα μέσα στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η άποψη των Τούρκων αξιωματούχων.

Η επίσκεψη του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ  Κιλιτσντάρογλου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου. Δε θα του  δοθεί μεν δεξίωση υψηλού επιπέδου, αλλά ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επαφές με μέλη του Κογκρέσου και δεξαμενών σκέψης.
Σύμφωνα με πηγές των  ΗΠΑ, τα θέματα στην ατζέντα των συναντήσεων του Κιλιτσντάρογλου θα είναι η αντίθεση του CHP στην εγκατάσταση νατοϊκών συστημάτων στο Κιουρετζίκ, οι αντι-Αμερικανικές δηλώσεις στελεχών του CHP και η στάση τους στο κουρδικό ζήτημα.

Nuland : «Ζωτικής σημασίας οι σχέσεις μας με την Τουρκία»
Μιλώντας σε συνεδρίαση του «Ατλαντικού  Συμβουλίου» στην Ουάσιγκτον, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Victoria Nuland, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ είναι «ζωτικής σημασίας». Σύμφωνα με τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα, η δήλωση της Nuland έρχεται ως απάντηση των ΗΠΑ, σε δημοσιογραφικό ισχυρισμό περί ψυχρότητας των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων στην μετά Γκεζί εποχή. «Το θετικό της συνεργασίας μας συνίσταται στο γεγονός ότι μπορούμε να διαφωνούμε με εντιμότητα», είπε η Nuland, και χαρακτήρισε την Τουρκία «βασικό σύμμαχο»