02 Οκτωβρίου 2013

Τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας;

http://www.newsit.gr/files/Image/2013/10/02/resized/TSIPRASKO_533_355.jpgΜια μέρα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, θέλησε να αναδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εγγυτή ομαλότητας, αλλά και να προειδοποιήσει εκ νέου τα στελέχη του για προβοκατόρικες ενέργειες που μπορεί να εκθέσουν το κόμμα. Ένα σημαντικό - για πολλούς λόγους - ταξίδι στις Βρυξέλλες κάνει από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Μία μέρα νωρίτερα, όμως, μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου πέρα από τις αναφορές του στις εξελίξεις γύρω από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και στην «ατζέντα» νέων μέτρων της κυβέρνησης, που η Κουμουνδούρου βλέπει να έρχονται άμεσα – ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, μίλησε για «κοινωνική κόλαση» - δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν και στα οποία θα πρέπει να σταθούμε:


* Πρώτον, το νέο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς «τις υγειώς σκεπτόμενες δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
* Και δεύτερον, το γεγονός ότι κάλεσε για μία ακόμη φορά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμαστούν «για προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά και να εργαστούν για να τις ακυρώσουν».


Το άνοιγμα στους σοσιαλιστές

Ως προς το πρώτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε ποτέ ότι απευθύνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, το λεγόμενο «αντιμνημονιακό» και δυσαρεστημένο από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει μετά από πρόσκληση της ευρωπαϊκής αριστεράς, έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με δύο βασικούς εκπροσώπους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών – τον Μάρτιν Σουλτς, που θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, και τον Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα εκπροσωπεί στην Ελλάδα παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ. Εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, λοιπόν, είναι αξιοσημείωτες οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο σοσιαλιστικές, αλλά και ενδεικτικές του ανοίγματος που επιχειρεί στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Και βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις συζητήσεις - που δεν είναι απλά φήμες – για μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας

Ως προς το δεύτερο σημείο της χθεσινής ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά, από όταν ξεκίνησε η υπόθεση της δικαστικής διερεύνησης για τη δράση της Χρυσής Αυγής, που ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας ως αφορμή την «περίφημη» θεωρία των δύο άκρων που του αποδίδει το Μαξίμου και ένα σκληροπυρηνικό κομμάτι της ΝΔ, μιλά για προβακατόρικες ενέργειες.

Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, «τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας;».
Είναι σαφές, βέβαια, ότι η χθεσινή του επίκληση «να εργαστούν για να ακυρώσουν» τις όποιες προβοκατόρικες ενέργειες, απευθυνόταν στα πιο ριζοσπαστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία επανηλειμμένως η κυβέρνηση έχει επιρρίψει ευθύνες για διάφορα περιστατικά βίας.

Να θυμίσουμε εδώ την υπόθεση της «βίλας Αμαλία», αλλά και την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, είχε δηλώσει ότι έχει «δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες, δύο ρόπαλα στα οποία είναι πάνω οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και τον τσελεμεντέ του αναρχικού»...

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Καραγιαννίδη, μάλιστα, να σημειωθεί ότι έγιναν σε συνέχεια των δηλώσεων του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, που είχε πει τότε ότι «οι αντιασφυξιογόνες μάσκες είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Θεωρείται, λοιπόν, απολύτως λογικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων, να προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, με σοβαρό και θεσμικό τρόπο, να προλάβει οποιοδήποτε «θερμό» επεισόδιο, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα πιο ριζοσπαστικά στελέχη του κόμματός του, το οποίο θα εξέθετε τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία των δύο άκρων. Γι' αυτό, άλλωστε, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει «εγγύηση της ομαλότητας και της σταθερότητας για τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού».

Παρ' όλα αυτά, είναι άξια προβληματισμού – αν μη τι άλλο – η εντεινόμενη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες μέρες, για πιθανές προβοκατόρικες ενέργειες που μπορεί να εκθέσουν τον κόμμα του.

Τα ερωτήματα ως προς αυτό, δεν μπορεί παρά να είναι συγκεκριμένα:
- Φοβάται ότι η ίδια η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία λόγω των εξελίξεων γύρω από την Χρυσή Αυγή, θα προβεί σε προβοκατόρικες ενέργειες, μόνο και μόνο για να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδείξει τη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων;
- Φοβάται ότι υπάρχουν άλλα κέντρα, περιφερειακά της κυβέρνησης, παρακρατικά ενδεχομένως, που θα έκαναν κάτι τέτοιο;
- Ή μήπως φοβάται τη δράση ακραίων ομάδων, που δεν μπορεί να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που θα μπορούσε η κυβέρνηση να τα «καταχωρίσει» στην Κουμουνδούρου;

Όπως και να έχει, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγυητής της ομαλότητας και της σταθερότητας στην πολιτική ζωή της χώρας είναι τόσο εμφανής, όσο και θεμιτή. Και φυσικά, δεν μπορεί παρά να εύχεται και να προσδοκά κανείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγγυάται - λόγω και έργω - τη δημοκρατική ομαλότητα και σταθερότητα της χώρας.

Νατάσα Ρουγγέρη