02 Οκτωβρίου 2013

«Βουνό που γέννησε ψήγμα λόφου»


http://www.garipdede.org/Images/2-temmuz-1993-sivas-katliami_4093.jpgΤΟΥΡΚΙΑ Με αυτή τη φράση αντιμετώπισε ο ηγέτης των Αλεβιτών τις άτολμες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν εκφράζοντας και τους Κούρδους και τις υπόλοιπες μειονότητες αλλά και την αντιπολίτευση
Του Νικόλα Ζηργάνου
Κατώτερο των προσδοκιών αποδείχτηκε το πολυδιαφημισμένο δημοκρατικό πακέτο που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι μειονότητες περίμεναν πιο γενναία βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της ισονομίας στη χώρα. «Η κυβέρνηση λιποψύχησε μπροστά στα σημαντικά προβλήματα και μας παρουσίασε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να γλιτώσει τις πιέσεις της κοινωνίας. Στις κυβερνητικές προτάσεις δεν υπάρχει καμία απάντηση σε αυτά τα προβλήματα» σχολίασε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Με μια αντιπολίτευση που στέκεται εμπόδιο σε όλες τις λύσεις δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο Σύνταγμα όπως θα θέλαμε», υποστηρίζει ο Ερντογάν, που φαίνεται εγκλωβισμένος στην κριτική που του ασκείται, τόσο από την Αριστερά και τα λαϊκά κόμματα όσο και από το ακροδεξιό κόμμα της «Εθνικιστικής Δράσης». Ο ηγέτης του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) υπαινίχθηκε ότι η στάση της αντιπολίτευσης τον καθιστά αιχμάλωτο των συντηρητικών εθνικιστικών ομάδων του κόμματός του, ενώ η Αγκυρα διαμηνύει πως το χθεσινό πακέτο δεν είναι και το τελευταίο που θα έρθει στη Βουλή για ψηφοφορία.

Ομως χθες, Κούρδοι, Αλεβίτες, ορθόδοξοι, Συρο-ορθόδοξοι και Ρομά, με ένα μπαράζ δηλώσεων, έδειξαν και τα όρια της άτολμης κυβερνητικής πρωτοβουλίας – ένα πολιτικό άνοιγμα στο οποίο είχε επενδύσει πολλά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αν και το πακέτο στόχευε κυρίως στους Κούρδους, ήταν οι Κούρδοι του κόμματος «Ειρήνη και Δημοκρατία» (BDP) που το χαρακτήρισαν «θετικό, αλλά ανεπαρκές», με τους αντάρτες του ΡΚΚ να υποστηρίζουν ότι «το ΑΚΡ δεν έχει ούτε τη νοοτροπία ούτε και την ικανότητα να δώσει ένα τέλος στο Κουρδικό και υιοθέτησε μια πολιτική μη επίλυσης του κουρδικού ζητήματος». Η συμπρόεδρος του BDP, Γκιουλντέν Κισανάκ, υπενθύμισε ότι στις τουρκικές φυλακές συνεχίζουν να κρατούνται χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, δήλωσε ότι «το πακέτο Ερντογάν ήταν σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες του κυβερνητικού κόμματος AKP και όχι του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχεύει μόνο σε εκλογικά οφέλη κι όχι στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων. Από την πλευρά τους, οι Αλεβίτες, που εξακολουθούν να μην έχουν λατρευτικούς χώρους και αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ανακοίνωση του ηγέτη της κοινότητάς τους, Αλί Μπαλκίζ, χαρακτήρισαν τις προτάσεις Ερντογάν «βουνό που γέννησε ψήγμα λόφου». Απογοητευμένο είναι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον μητροπολίτη Προύσας κ. Ελπιδοφόρο να δηλώνει πως «δεν είναι αυτό που περιμέναμε από την κυβέρνηση».