23 Οκτωβρίου 2013

Βουλγαρία: Σε πολιτικό επίπεδο το θέμα της μη περιφρούρησης των συνόρων από την Τουρκία

http://media.worldbulletin.net/250x190/2013/10/17/border-fence.jpg
"Γιατί η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει τους πρόσφυγες από τη Συρία και τους υπόλοιπους παράνομους μετανάστες να διασχίζουν ελεύθεροι και ανεμπόδιστοι τα σύνορά της με τη Βουλγαρία; αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κρίστιαν Βιγκένιν, τονίζοντας ότι γι αυτό το λόγο έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να τεθεί το θέμα σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. «Το θέμα αυτό συζητήθηκε λεπτομερώς πρόσφατα από τους υπουργούς Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι συμφώνησαν μια σειρά από μέτρα που βρίσκονται στη φάση της σταδιακής υλοποίησης. Μετά τη συνάντηση των αρμοδίων υπουργών, πάντως, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη βελτίωση στην περιφρούρηση της τουρκικής πλευράς των συνόρων", είπε ο κ. Βιγκένιν ο οποίος έκανε γνωστό ότι ζήτησε ήδη από τον Τούρκο ομόλογό του να γίνει αυτή η συνάντηση, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.
"Στο μεταξύ, χθες έθεσα το θέμα και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμπερτ Βαν Ρόμπαϊ, σε δύο σκέλη: αφενός, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο το θέμα στην Τουρκία, για την περιφρούρηση τον συνόρων της με τη Βουλγαρία και με την Ελλάδα και, αφετέρου, να καταβληθούν επιπρόσθετες προσπάθειες για την υπογραφή συμφωνίας επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών το ταχύτερο δυνατόν. Είναι προφανές, ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό κύμα», επισήμανε ο κ. Βιγκένιν, στη σχετική ερώτηση εκπροσώπου της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ.

«Δεν θέλουμε να βάζουμε τελεσίγραφα» είπε ο κ. Βιγκένιν σε απάντηση ερώτησης αν το θέμα αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ οι οποίες, ως γνωστόν, ανανεώθηκαν πρόσφατα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισήμανε στη συνέχεια, ότι η τουρκική πλευρά καλείται να λάβει γρήγορα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων, που δημιουργούν - όπως επισήμανε- σοβαρό πρόβλημα στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Ο κ. Βιγκένιν επιβεβαίωσε, σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ότι χρησιμοποίησε την ονομασία ΠΓΔΜ για τη γειτονική χώρα στη διάρκεια της πρόσφατης κοινής συνέντευξης του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποίησε την αναγνωρισμένη διεθνώς ονομασία της χώρας αυτής που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, "Η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα υπό τη συνταγματική ονομασία της και δεν έχει καμία ανάμειξη στη γνωστή διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βιγκένιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr