23 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΩΜΑ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΜΟΣΧΑ Επίθεση αυτοκτονίας σε ρωσικό λεωφορείο

Υστερα από μια μακρά περίοδο νηνεμίας, κατά την οποία οι ηχηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόρειο Καύκασο είχαν μειωθεί αισθητά, χθες στο Βόλγκογκραντ (Στάλινγκραντ) οι τρομοκράτες έστειλαν ένα εμφανές μήνυμα προς το Κρεμλίνο, μέσω ενός πολύνεκρου χτυπήματος.

Το ρολόι έδειχνε 14.05 (13.05 ώρα Ελλάδος) όταν μια γυναίκα 30 χρόνων από το Νταγκεστάν επιβιβάστηκε από μια στάση σε τοπικό λεωφορείο, στο οποίο εκείνη τη στιγμή επέβαιναν 60 επιβάτες. Σχεδόν αμέσως πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ισχυρή έκρηξη και κατόπιν πυρκαγιά.

Οι στιγμές που διαδραματίστηκαν, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, υπήρξαν τραγικές, με ανθρώπινα μέλη να διασκορπίζονται εντός του λαμπαδιασμένου λεωφορείου. Από την επίθεση αυτοκτονίας έξι από τους επιβάτες έχασαν τη ζωή τους -κάποιοι μάλιστα ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων ακόμη και σε δέκα- ενώ 27 άνθρωποι μεταφέρθηκαν βαρύτατα τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της περιοχής.

Για την επίθεση ενημερώθηκε αμέσως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εκείνη την ώρα είχε συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε στο κόκκινο το επίπεδο του συναγερμού σε όλη την περιοχή του Βορείου Καυκάσου.

Αν και η συγκεκριμένη επίθεση έρχεται ύστερα από μόλις 10 ημέρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ φασιστών και οικονομικών μεταναστών στη Μόσχα, είναι πολύ πρόωρο για να ειπωθεί πως το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βόλγκογκραντ έρχεται ως απάντηση για τα γεγονότα της ρωσικής πρωτεύουσας.Τόσο στο Βόλγκογκραντ όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Καυκάσου, σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση οι ειδικές δυνάμεις της FSB, στο πλαίσιο συγκρούσεών τους με τους αντάρτες, αποτρέπουν τρομοκρατικές επιθέσεις, άλλοτε μικρότερης και άλλοτε μεγαλύτερης κλίμακας.

Φως στα αίτια της χθεσινής επίθεσης αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες ή τα προσεχή εικοσιτετράωρα, καθώς αναμένεται οι αντάρτες να ανεβάσουν σε παράνομο τηλεοπτικό κανάλι του Βορείου Καυκάσου βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους, με το οποίο θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην αιματηρή τους επίθεση. Με ενδιαφέρον μάλιστα αναμένει η Μόσχα να δει αν το πρόσωπο το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος των ρωσικών αρχών και της Ιντερπόλ, Ντόκου Ουμάροφ.


Έκρηξη στο Βολγκογκράντ

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστίρκιν συγκάλεσε στο Βολγκογκράντ επιχειρησιακή σύσκεψη σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σε λεωφορείο γραμμής στην πόλη αυτή. Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης οι επικεφαλής των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας.

Στο Βολγκογκράντ κυρήχτηκε από σήμερα τριήμερο πένθος για τους νεκρούς. Η κυκλοφορία στο δρόμο, όπου συνέβη η τραγωδία, είναι εν μέρει περιορισμένη. Στο χώρο της έκρηξης εργάζονται ειδικοί, εγκληματολόγοι και ανακριτές.Στις 21 Οκτωβρίου στις 14.05 σε λεωφορείο γραμμής 50 μέτρα από τη στάση λεωφορείων, ανατινάχτηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σκοτώθηκαν 6 άτομα και τραυματίστηκαν 37 άλλα, 8 από τα οποία βρίσκονται τώρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωΐ με ειδικό αεροπλάνο του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών στη Μόσχα.

Στο Βολγκογκράντ οι ανακριτές ερεύνησαν 50 και πάνω μάρτυρες της επίθεσης. Τώρα οι ειδικοί διεξάγουν ιατροδικαστική και εκρητικο-τεχνολιγική εξέταση. Στο χώρο της τραγωδίας εργάζονται επίσης και εκπρόσωποι των κεντρικών οργάνων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας και του Υπουργείου Εσωτερικών, - είπε ο Ντμίτρι Πάβλοφ, εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφοριών της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής.

- Το Επιχειρησιακό Στρατηγείο συντονίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών ταχείας αντίδρασης, των οργάνων ασφαλείας και των δυνάμεων επιβολής του Νόμου με σκοπό την αποτροπή των πιθανών δευτερογενών εκρήξεων. Μέχρι τώρα οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε διάφορα ιατρικά ιδρύματα της πόλης. Τους προσφέρεται όλη η απαραίτητη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Ο χώρος του συμβάντος ερευνάται από ειδικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Εργάζεται εδώ και επιχειρησιακή ομάδα ανάκρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανακριτικής Επιτροπής, η ταυτότητα της βομβίστριας αυτοκτονίας έχει διαπιστωθεί προκαταρτικά. Πρόκειται για την Νάιντα Ασιγιάλοβα, που κατάγεται από το χωριό Γκουνίμπ του Νταγκεστάν. Στο χώρο της τραγωδίας βρήκαν το διαβατήριο της και το εισιτήριο Μαχατσκάλα-Μόσχα. Οι συγχωριανοί της βεβαιώνουν ότι πριν από 10 χρόνια πήγε να εργαστεί στη Μόσχα και από τότε χάθηκε κάθε επαφή μαζί της. Η διευθύντρια του σχολείου της Γκουνίμπ Μπαγιαζάτ Μουσταφάγιεβα είπε:

- Φυσικά, είναι πολύ προσβλητικό.Είναι ντροπή για μας. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και να ζητήσω συγγνώμη για τόσο φοβερή πράξη της απόφοιτης του σχολείου μας και της συγχωριανής μας. Φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ δυσάρεστα και απογοητευτικά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορούσε να κατασκευαστεί από τον ανεπίσημο σύζυγο της βομβίστριας αυτοκτονίμας Ντμίτρι Σοκολόφ, που ευθύνεται για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαχατσκάλα και για περίπου 40 θύματα. Πριν από μερικά χρόνια, ο Σοκολόφ προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, πήρε το όνομα Αμπντούλ Τζαμπάρ και εντάχθηκε στην παράνομη εγκληματική οργάνωση στο Νταγκεστάν. Το όνομά του βρίσκεται στην ομοσπονδιακή λίστα καταζητούμενων. Λόγω της έκρηξης κινήθηκε ποινική αγωγή με βάση 3 άρθρα – «τρομοκρατική επίθεση», «δολοφονία δύο και πάνω ατόμων» και «Παράνομη διακίνηση όπλων και εκρηκτικών».