23 Οκτωβρίου 2013

«ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ» Απειλές Τσίπρα κατά των υποψήφιων επενδυτών

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ, απειλώντας μάλιστα τους υποψήφιους επενδυτές.
Απειλές Τσίπρα κατά των υποψήφιων επενδυτώνΜιλώντας στους εργαζόμενους στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας ως δημόσιο αγαθό που σχετίζεται με την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει μια διαδικασία που θα παράξει νέα σκάνδαλα.«Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ΑΔΜΗΕ; Σε αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο κάποιοι να σχεδιάζουν και να ετοιμάζουν ένα τέτοιο έγκλημα. Ακόμα κι αν το διαπράξουν να ξέρουν ότι πρώτον θα είναι υπόλογοι» προειδοποίησε την κυβέρνηση και τους υποψήφιους επενδυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Εμείς λέμε ότι αυτήν την προοπτική θα την αποτρέψουμε Και δεν είναι απειλή, αλλά κατάθεση πρόθεσης. Όσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕH», ενώ σε άλλο σημείο προειδοποίησε εμμέσως τους βουλευτές ότι αν ψηφίσουν νέα μέτρα, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Οι απειλές του κ.Τσίπρα προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Οι μάσκες πέφτουν μία- μία», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου και σημείωσε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα και «οι απροκάλυπτες απειλές του εναντίον υπουργών και επενδυτών, αποκαλύπτουν τις ακραίες πολιτικές επιλογές τού ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι τορπιλίζει το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται, «ποντάροντας στην αποτυχία της χώρας». «Αυτή είναι η ιδεολογία του και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταγγέλλουμε σε κάθε πολίτη που σκέφτεται το καλό της πατρίδας», κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που η χώρα μας αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως διώκτης των επενδυτών. Αν προσδοκά δια της καταστροφής τής χώρας να ανέβει στην εξουσία, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί ότι με αυτό τον τρόπο επενδύει στη δυστυχία των Ελλήνων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

Σε ανακοίνωσή του, αντέκρουσε μάλιστα τα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πρώτα απ' όλα ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, και συνεπώς τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα συνεχίσει να ελέγχει και να εγκρίνει τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος και τα επενδυτικά προγράμματα επέκτασης και αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι οι ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς από την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός εφαρμόστηκε ήδη στον τομέα του φυσικού αερίου (διαχωρισμός του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ) «και προσέλκυσε επιτυχώς το ενδιαφέρον της αζέρικης SOCAR, γεγονός που θα επιταχύνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο για τα ισχύοντα στην ΕΕ:
- Το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένο στις περισσότερες χώρες (πχ Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία).
- Οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν είναι κρατικές εταιρείες σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία το κράτος κατέχει το 11% των μετοχών, στην Ισπανία το 20%, στην Ιταλία η ENEL (ιταλική ΔΕΗ) έχει το 5%, στη Βρετανία στο κράτος ανήκει σχεδόν μηδενικό ποσοστό μετοχών του Διαχειριστή και στη Γερμανία στους 3 από τους 4 Διαχειριστές η συμμετοχή του κράτους είναι σχεδόν μηδενική (0% στους δύο και 25% στον τρίτο).

Το ΥΠΕΚΑ τονίζει ακόμη ότι οι επενδυτικές ανάγκες του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα είναι σχεδόν αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τον ΑΔΜΗΕ ή τη ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την δυσκολία δανεισμού στη εγχώρια και διεθνή οικονομική αγορά.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ύψους 240 εκατ. ευρώ η πρώτη φάση, 60 εκατ. ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. ευρώ η τρίτη φάση), η διασύνδεση της Κρήτης, (800 εκατ. ευρώ, η οποία είναι τμήμα της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αξίας 3,5 δισ. ευρώ), η δεύτερη διασύνδεση με τη Bουλγαρία, έργα αναβάθμισης του Συστήματος, κ.ά.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63907268