Λευκωσία: Η Βουλή των Αντιπροσώπων διατρανώνει την επιμονή της για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και καλεί την κατοχική Τουρκία να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή, δίδοντας άμεσα όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη κάθε αγνοουμένου στη Διερευνητική  Επιτροπή Αγνοουμένων και επιτρέποντας τη διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση οστών σε περιοχές που η ίδια θεωρεί ως "στρατιωτικές ζώνες".


Σήμερα, τριάντα εννέα έτη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, όπως δήλωσε στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας ο Προεδρεύων της Βουλής, Σοφοκλής Φυττής, "εκφράζουμε την ολόψυχη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και δηλώνουμε πως ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει, έως ότου καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας, διότι οι συγγενείς έχουν το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα να γνωρίζουν".

Στην προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ο κ. Φυττής είπε ότι "η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως την Ημέρα Αγνοουμένων".

"Η ημέρα αυτή", δήλωσε ο Προεδρεύων του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, "αποτέλεσε, κατά την τραγική χρονιά του 1974, την επομένη της ημέρας κατά την οποία αφέθησαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό".

"Από εκείνη την ημέρα", πρόσθεσε ο κ. Φυττής, "άρχισε η συγκλονιστικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος, καθώς πολλών εκατοντάδων συμπατριωτών μας η τύχη εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι άγνωστη".

"Η Τουρκία, άμεσα υπεύθυνη για την τύχη των αγνοουμένων μας", δήλωσε ο κ. Φυττής, "για δεκαετίες αρνιόταν να συνεργασθεί για την επίλυση αυτού του άκρως ανθρωπιστικού θέματος, παρά τα διάφορα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

"Μετά από πολλές, αγωνιώδεις και καθημερινές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας", όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, "έγινε κατορθωτό, κατά τα τελευταία έτη και μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, να εξακριβωθεί η ταυτότητα δεκάδων αγνοουμένων μας".

Πηγή: philenews