25 Οκτωβρίου 2013

Τρεισήμισι αράδες για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

Διαπιστεύτηκε χτες η νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα Δ. Κουμανάκου

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

http://www.ellada-russia.gr/files/41d499f005e568b62802.jpeg
Η Ρωσία τιμά την παραδοσιακά στενή «εταιρική σχέση» με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία διαθέτει βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες, δήλωσε χθες στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων 20 νέων πρέσβεων στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της Ελλάδας Δ. Κουμανάκου, της Κύπρου Γ. Κασουλίδης και της Ε.Ε. (ο Λιθουανός) Β. Ουσάτσκας.


Σε μια σύντομη ομιλία, το είδος της οποίας ήταν κάποτε ο παράδεισος των «κρεμλινολόγων», καθώς δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει κανείς τις διαθέσεις της ρωσικής ηγεσίας με το μέγεθος και τη φρασεολογία των σύντομων αναφορών στην κάθε χώρα, ο Β. Πούτιν αφιέρωσε 2 γραμμές στο ιστορικό παρελθόν των ελληνορωσικών σχέσεων, προσθέτοντας ότι «τον Σεπτέμβριο εορτάσαμε τα 185 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων» και μόλις 1,5 σειρά κειμένου στο υποτονικό παρόν των διμερών σχέσεων. «Ο διμερής πολιτικός διάλογος και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας μεταξύ άλλων και την επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.», σχολίασε ο Ρώσος ηγέτης επιλέγοντας προφανώς συγκρατημένες διατυπώσεις, αφού η Μόσχα λίγα πλέον περιμένει από την Ελλάδα στα διμερή και στρέφει μάλλον την προσοχή της στην ελληνική προεδρία, ελπίζοντας στην προώθηση κάποιων από τα θέματα που την ενδιαφέρουν στις σχέσεις της με την Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι μεγαλύτερες διευκολύνσεις στην έκδοση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες, που είναι αμφίβολο ότι μπορεί να προωθήσει η ελληνική διπλωματία.

Η… σύγκριση

Για να μπορεί να γίνει η σύγκριση, στην αντίστοιχη παράγραφο π.χ. για το Ιράκ, ο Β. Πούτιν αφιέρωσε 5 σειρές της ομιλίας του και συγκεκριμένες αναφορές στην ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία, όπως και σε συμφωνίες με τον πρωθυπουργό Μαλίκι, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα, όπου τα μεγάλα λόγια περισσεύουν από όλες τις πλευρές, αλλά η πρακτική συνεργασία χωλαίνει επικίνδυνα, με εξαίρεση τους Ρώσους τουρίστες, που αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες και άγγιξαν φέτος το 1,2 εκατομμύριο.

Ως προς την Κύπρο, ο Β. Πούτιν έκανε λόγο για «εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα» και ρωσική συμμετοχή «στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», ενώ χαρακτήρισε «εταίρο προτεραιότητας» την Ε.Ε., καθώς αντιστοιχεί σε αυτήν το 50% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου (410 δισ. δολάρια). Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει και το όραμα της ρωσικής ηγεσίας για ανάπτυξη όχι μόνο της ενεργειακής συνεργασίας και της νέας θεμελιώδους συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας – Ε.Ε., αλλά «και προοπτικά τον σχηματισμό ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού πεδίου από τον Ατλαντικό ώς τον Ειρηνικό».

avgerinos@ellada-russia.gr