25 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ Ρωγμές στην κυβέρνηση ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Βήμα βήμα προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να ανοίξει «ρωγμές» στην κυβερνητική συνοχή, ανασύροντας από το συρτάρι την υπόθεση των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τους τόνους της αντιπαράθεσης σήκωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για success story τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστικΤους τόνους της αντιπαράθεσης σήκωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για success story τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση».Η απόφαση να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής -σύμφωνα με πληροφορίες- αν και ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, δεν πάρθηκε εν θερμώ.Η ανάσυρση από το συρτάρι στοιχείων που αφορούν την υπόθεση των ναυπηγείων είχε σχεδιαστεί από τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που απέμενε ήταν να ανάψει το πράσινο φως από την Κουμουνδούρου.
Κεντρικά στελέχη του κόμματος μπορεί να μιλάνε για «σκάνδαλο» -το ερώτημα βέβαια είναι αν θα προσκομίσουν νέα στοιχεία που στηρίζουν την πρόταση για εξεταστική επιτροπή- ωστόσο, ταυτόχρονα δεν κρύβουν ότι με αυτόν τον τρόπο πλαγιοκοπούν την κυβερνητική συνοχή, προκαλώντας αναταράξεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Τους τόνους της αντιπαράθεσης σήκωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για success story τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση».

Η Κουμουνδούρου ταυτόχρονα ανοίγει όλη τη βεντάλια προσθέτοντας στην επικοινωνιακή ατζέντα και την προγραμματική συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε το κείμενο «σύμφωνο συμβίωσης με προίκα τη μνημονιακή πολιτική».Στην προσπάθεια αποδόμησης της πολιτικής της κυβέρνησης, η Κουμουνδούρου χρησιμοποιεί έναν καμβά επιχειρημάτων όπως ότι η παρούσα κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη ποτέ δεν έβαζαν «κόκκινες γραμμές», για να καταλήξει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «οι αναφορές ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα είναι το λιγότερο υποκριτικές».

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, στην Κουμουνδούρου μιλούν για «δήθεν διαπραγμάτευση», που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε «υποταγή» στους δανειστές και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση στον βαθμό που δεν αμφισβητείται ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η λιτότητα και η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων», λένε, κάνοντας λόγο για μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, απολύσεις εργαζομένων, διάλυση του δημόσιου τομέα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για διάλυση της υγείας και της παιδείας και εξοντωτικούς φόρους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και στο εσωτερικό του κόμματος προκαλούνται αναταράξεις, με αφορμή τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην ψηφοφορία της Βουλής για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.Το σχόλιο της Κουμουνδούρου, που χαρακτήρισε «πολιτικό λάθος» τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, ενόχλησε τον Μ. Γλέζο, καθώς μέσω κύκλων επεσήμανε ότι σαν «ίωση» έχει εξαπλωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η λογική του «μαντριού».Ο κ. Γλέζος άφησε αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η Αριστερά ποτέ δεν ήθελε «άφωνους» βουλευτές και υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία, ενώ έκανε λόγο για «ίωση» που έχει εξαπλωθεί και στο κόμμα, η οποία αφορά «είτε το πώς θα συμπεριφερόμαστε, είτε το ποιοι και πώς θα μιλάμε δημόσια, είτε το πώς θα ψηφίζουμε!».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ