16 Σεπτεμβρίου 2013

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων στα ανοικτά της Κύπρου

Θέατρο διεθνούς κινητοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης παραμένουν ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις ελπίδες που αναπτερώθηκαν για διπλωματική λύση στην κρίση με τη Συρία.
http://ak7.picdn.net/shutterstock/videos/2823448/preview/stock-footage-santiago-chile-march-large-military-transport-plane-us-air-force-c-globemaster-jet.jpgΤου Χρίστου Χαραλάμπους 
Στο επίκεντρο διεθνούς κινητοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων δυτικών χωρών παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τη συμφωνία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, που απομάκρυνε τον κίνδυνο στρατιωτικής επέμβασης.
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 συνεχείς είναι οι ρηματικές διακοινώσεις από πρεσβείες ξένων χωρών οι οποίες φτάνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και προωθούνται στο ΓΕΕΦ, για τον κατάπλου στρατιωτικών πλοίων ή την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών σε κυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Συγκεκριμένα χθες κατόπιν θετικής απάντησης από το ΓΕΕΦ και την Αρχή Λιμένων κατέπλευσε στο λιμάνι Λάρνακας η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, Chevalier Paul.Με βάση την ίδια ρηματική διακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας, στην οποία απάντησε θετικά το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν συνεννόησης με το ΓΕΕΦ, αύριο θα καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού η φρεγάτα ACCONIT, η οποία θα παραμείνει μέχρι και τις 18 του μήνα. 
Αμφότερες οι γαλλικές φρεγάτες, όπως έλεγε αρμόδια ενημερωμένη πηγή, είναι επιφορτισμένες με το καθήκον της περιπολίας στο θαλάσσιο χώρο πέριξ της Συρίας.Ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση θα υπάρξει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη. Με ρηματική διακοίνωση της η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε και έλαβε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας ενός από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη της χώρας.Πρόκειται για το BIGDOG4 τύπου C164A το οποίο θα πηγαινοέρχεται στην Κύπρο μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο. Με βάση τη ρηματική διακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, το εν λόγω μεταγωγικό αεροσκάφος θα ταξιδέψει δύο φορές στο Λίβανο για μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και αλλαγή τμημάτων του αμερικανικού στρατού.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η άδεια υπέρ-πτήσης που έλαβε η Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας, για μισθωμένο από τον βρετανικό στρατό αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει οπλισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.Σύμφωνα με σχετική εμπιστευτική έκθεση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, το αεροσκάφος θα μεταφέρει οπλισμό ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεταφέρεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για καλύτερη προετοιμασία σε περίπτωση σύρραξης στη Συρία και γενίκευσης της με αντίδραση από άλλα αραβικά κράτη συμμάχους της Δαμασκού.