25 Σεπτεμβρίου 2013

Στην «αντεπίθεση» οι ισλαμιστές

Μετά την απαγόρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο η οργή μετουσιώνεται σε κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, κάτι που ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο βίας στη χώρα.
Η ισλαμιστική κυβέρνηση της Αίγυπτου αποτελεί παρελθόν μετά την έκπτωση του προέδρου Μούρσι, τα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκονται στη φυλακή και τώρα δικαστήριο του Καΐρου με συνοπτικές διαδικασίες έθεσε εκτός νόμου την παλαιότερη ισλαμιστική οργάνωση της χώρας με το επιχείρημα ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια.

 


«Γυρίζουν τη χώρα πολύ πίσω»
O ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Τα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων πέρασαν στην παρανομία και δεν τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους. Όπως αυτός ο χειρουργός που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία τους. «Η κυβέρνηση φέρνει τη χώρα 50 με 60 χρόνια πίσω, όταν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης και δεν μπορούσαν να δράσουν ανοιχτά. Επιστρέψαμε σε εκείνες τις ημέρες».

Ο ανώνυμος συνομιλητής μας αναφέρεται στο 1954 όταν επί Νάσερ η οργάνωση αυτή απαγορεύτηκε. Επί Χόσνι Μουμπάρακ πολλά ηγετικά στελέχη της φυλακίστηκαν, αλλά παρόλα αυτά ο «τελευταίος Φαραώ» παρεχώρησε κάποιες ελευθερίες. Από την επανάσταση το 2011 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι προχώρησαν στην ίδρυση πολιτικής πτέρυγας, το κόμμα για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη που αναγνωρίστηκε ως ΜΚΟ. Με τη δικαστική απόφαση υπάρχει το ενδεχόμενο η νομιμότητα αυτού του κόμματος να αποτελεί σύντομο «ιντερμέτζο» στην 85χρονη ιστορία του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Προσβάλει τη νοημοσύνη μας»
Νέος κύκλος βίας αναμένεται μετά την απαγόρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων
Η οργή των μελών τους εναντίον του πανίσχυρου στρατηγού Αμπντέλ Φατάχα αλ Σίσι είναι μεγάλη. «Πρόκειται για θέατρο οργανωμένο από τις μυστικές υπηρεσίες», πιστεύει ένας φοιτητής. «Ο Αλ Σίσι προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Πού είναι η ελευθερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα όλα αυτά που κάνει ο αλ Σίσι;
Τα μέλη της οργάνωσης ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν με δεμένα τα χέρια. Ήδη διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ τις περασμένες εβδομάδες έγιναν πολλές βομβιστικές επιθέσεις με θύματα 100 αστυνομικούς. Στόχος επιθέσεων από ομάδα τζιχαντιστών ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

«Σκεφτόμαστε ήδη νέες μεθόδους για να θέσουμε τους πραξικοπηματίες υπό πίεση και να τους αναγκάσουμε να έρθουν σε διάλογο μαζί μας», λέει ο ανώνυμος χειρουργός. «Η επανάσταση θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι πραξικοπηματίες θα αποκτούν κάθε μέρα και νέους εχθρούς». Άλλοι πάλι θέλουν να πιστεύουν ότι με την απαγόρευση των Αδελφών Μουσουλμάνων θα χειροτερέψει η ήδη γονατισμένη οικονομία της χώρας, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει τις φωνές αγανάκτησης κατά των νέων ισχυρών της Αιγύπτου.
Symank Markus / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη