25 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλίμ Ιντρίς: «Γιατί η Δύση κάθεται με σταυρωμένα χέρια;»

Ο αρχηγός του Συριακού Απελευθερωτικού Στρατού ζητεί επίμονα επέμβαση της διεθνούς κοινότητας
Μποζανίνου ΤάνιαΤην ημέρα που αποφασίστηκε η ρωσοαμερικανική συμφωνία για τα χημικά όπλα του Μπασάρ αλ Ασαντ σημειώθηκε μια διπλωματική νίκη στον εμφύλιο στη Συρία. Ωστόσο για τον στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς, αρχηγό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ήταν σχεδόν μια στρατιωτική ήττα. Οι αμερικανικοί πύραυλοι που δεν έπεσαν αποτέλεσαν ήττα για τους αντάρτες που τους περίμεναν με ανυπομονησία ελπίζοντας ότι θα επέσπευδαν την ανατροπή του Ασαντ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Ιντρίς έκανε δηλώσεις στα παγκόσμια ΜΜΕ κατηγορώντας τον Ασαντ ότι την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων Πούτιν - Ομπάμα ο σύρος πρόεδρος φυγάδευε τα χημικά του στον Λίβανο και στο Ιράκ.

Εκτοτε ο Ιντρίς δεν έχει σταματήσει να ζητεί την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, αν όχι στρατιωτική, τουλάχιστον μέσω της στρατιωτικής ενίσχυσης των μετριοπαθών ανταρτών τους οποίους εκπροσωπεί. Τελευταία έκκλησή του η συνέντευξή του στο «Spiegel», στην οποία κατηγορεί τη Δύση ότι κάθεται με σταυρωμένα χέρια ενώ «η αεροπορία του Ασαντ επιτίθεται καθημερινά σε πόλεις και χωριά, ισοπεδώνοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με πυραύλους Σκουντ και συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς με πυροβολικό και τανκς - και αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Καθημερινά έχουμε 100 και πλέον νεκρούς, και σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της Συρίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αυτό είναι τρέλα. Δεν καταλαβαίνω τη Δύση. Γιατί κάθονται όλοι τους και κοιτάνε;».

Ο 56χρονος Ιντρίς, που σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Δρέσδη της τότε Ανατολικής Γερμανίας, αυτομόλησε πέρυσι από τον στρατό του Ασαντ και αμέσως εξελέγη από 300 αρχηγούς των ανταρτών διοικητής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, δηλαδή του στρατιωτικού σκέλους της συριακής αντιπολίτευσης. Σύντομα ο στρατηγός Ιντρίς, του οποίου το αρχηγείο βρίσκεται στην Τουρκία, έγινε ο προτιμώμενος συνομιλητής της Δύσης, η οποία μέσω αυτού διοχέτευε τη στρατιωτική βοήθεια προς τους αντάρτες. Η βοήθεια αυτή, που ποτέ δεν δόθηκε αφειδώς, σχεδόν στέρεψε όταν ακραίοι τζιχαντιστές άρχισαν να πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών.

Σήμερα ο Ιντρίς μπορεί να υπολογίζει στη χρηματική και στρατιωτική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που όμως βοηθούν και τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ενίοτε σηκώνουν τα όπλα τους εναντίον των μετριοπαθών ανταρτών. Αλλά αυτό που θα ήθελε ο στρατηγός είναι τα αεροπλάνα της Δύσης: «Ολοι περιμένουμε ένα πλήγμα εναντίον των αεροδρομίων, εναντίον των εκτοξευτήρων των πυραύλων Σκουντ. Τότε το καθεστώς δεν θα μπορεί να αντέξει άλλο. Δεν χρειαζόμαστε χερσαία επέμβαση αλλά αεροπορικές επιθέσεις - ή τουλάχιστον αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνόμαστε» λέει στο «Spiegel».

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό εκφράζει την ανησυχία πως όταν φθάσουν οι επιθεωρητές για τα χημικά όπλα θα βρουν άδειες τις αποθήκες γιατί ο Ασαντ θα τα έχει φυγαδεύσει. Εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι το ίδιο το καθεστώς θα ανοίξει πυρ εναντίον των επιθεωρητών για να εκτροχιάσει τη διαδικασία.

Ο Ιντρίς δηλώνει κατά της συνεργασίας των μετριοπαθών ανταρτών με τους ακραίους τζιχαντιστές. «Οι τζιχαντιστές σκότωσαν αρκετούς από τους οπλαρχηγούς μας. Είναι πολύ επικίνδυνοι και για εμάς (σ.σ.: όχι μόνο για τη Δύση). Αλλά αφού κανένας δεν μας βοηθάει με άλλον τρόπο, δεν μπορώ να απαγορεύσω τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο».

Το οποίο μας φέρνει στο εξής ερώτημα: Πόσους μαχητές έχει στις διαταγές του ο Ιντρίς και κατά πόσον τους ελέγχει; Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι 40.000 άνδρες, αλλά σύμφωνα με το BBC φθάνουν δεν φθάνουν τις 10.000. Οσο για το κατά πόσον τους διοικεί, ο ίδιος παραδέχεται: «Η αφοσίωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις στις μονάδες. Οι ξένοι φίλοι μας υπόσχονται πολλά επί μήνες αλλά κάνουν λίγα. Αν όμως δεν παρέχουμε όπλα, πυρομαχικά, φάρμακα και δορυφορικά τηλέφωνα στους διοικητές μας, τότε δεν μπορούμε ούτε να τους δίνουμε διαταγές».

Το εντυπωσιακό είναι με ποιον τρόπο τις δίνει αυτές τις διαταγές ο Ιντρίς. Οπως λέει στο «Spiegel», «συζητούμε με τους διοικητές, κυρίως μέσω Skype. Κάθε νύχτα είμαι online ως τις 3 το πρωί, προσπαθώντας να συντονίσω τις μονάδες που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη τη Συρία».  

Ο Ιντρίς δεν είναι ο τύπος του γενναίου οπλαρχηγού που μπορεί να εμπνεύσει τους αντάρτες. «Με τα γυαλιά του, το μουστακάκι και τη στρογγυλή κοιλιά μοιάζει περισσότερο με καθηγητή» έγραψε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Από την άλλη πλευρά, μάλλον δεν είναι ούτε ο τύπος που μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες του σε διπλωματική λύση. Από τη συνέντευξή του στο «Spiegel» δεν διαφαίνονται πολλές ελπίδες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς αρνείται κατηγορηματικά να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ασαντ στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη και θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση του σύρου προέδρου.