Η διαμόρφωση του «νέου μομέντουμ» στο Κυπριακό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενιζέλος μετά την συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη, και το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής -με ποια ιδιότητα άραγε;- προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, μόνο ανησυχία προκάλεσε σε διπλωματικούς κύκλους, για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ανώτατο επίπεδο και για τις πολύ σημαντικές διεργασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη δίχως τη συμβολή της ελληνικής διπλωματίας.
Στην απάντηση-διάψευση στην οποία προέβη ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας και Αγκυρας να πραγματοποιηθούν εκατέρωθεν συναντήσεις με διαπραγματευτές από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση -σε επίπεδο που θα καθοριστεί- με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση».Και πρόσθεσε ότι «δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε "τετραμερή" διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδας».
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη ακόμη και στον τουρκοκυπριακό Τύπο, δημιουργεί προβληματισμό, ενώ παράλληλα προβληματίζει εξίσου το γεγονός ότι η Αθήνα επιχειρεί, λόγω των αντιδράσεων, να τηρήσει αποστάσεις από τη Λευκωσία, την ώρα που επίκειται η επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβριο, και ενώ θα έπρεπε να διαμορφώνεται ένα κοινό και αρραγές μέτωπο έναντι της Αγκυρας.