26 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ Τ/Κ ΣΥΝΟΛΑ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ Κτίζουν Ιερατικές και τζαμιά

Στις 9 αύριο το πρωί θα φτάσει στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι γα να παραστεί στα εγκαίνια του θρησκευτικού κολεγίου Χαλά Σουλτάν στην κατεχόμενη Μια Μηλιά και στην τελετή θεμέλιων λίθων κάποιων τεμένων.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μαζί του θα είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας (TOBB), Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου και ο Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ.

Αταλάι και Χισαρτζικλίογλου θα έχουν αύριο στις 9.30 συνάντηση με την «πρόεδρο» της «βουλής», Σιμπέλ Σιμπέρ και στη συνέχεια με τον «πρωθυπουργό», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Στις 10.30 θα γίνει η τελετή εγκαινίων του θρησκευτικού κολεγίου, του πρώτου στο είδος του στα κατεχόμενα και θα ακολουθήσει ο θεμέλιος λίθος στο τέμενος Χαλά Σουλτάν. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα παραστούν και στις τελετές των θεμέλιων λίθων δύο ακόμη τεμένων στα συγκροτήματα των παράνομων πανεπιστημίων Κερύνειας και εγγύς Ανατολής.Ο Χισαρτζικλίογλου θα έχει αύριο συνάντηση με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και το βιομηχανικό επιμελητήριο. Θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα το απόγευμα.

Ο Τούρκος Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων θα συναντηθεί με τον «πρόεδρο θρησκευτικών υποθέσεων», Ταλίπ Αταλάι και τον «πρόεδρο» του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων και οργανώσεων θρησκευτικών ιδρυμάτων (βακούφικα)», Ισιλάι Αρκάν.Το κόμμα Ενωμένη Κύπρος με γραπτή δήλωση του γγ, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν κάλεσε τον «πρωθυπουργό» και πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου να μην παραστεί αύριο στην τελετή εγκαινίων του θρησκευτικού κολεγίου και να πάρει απόφαση να σταματήσει τις οικοδομικές εργασίες και να αρχίσει νομική διαδικασία.
Θυμίζει ότι το ΡΤΚ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν ενάντια στο θρησκευτικό κολέγιο και είχε διαμαρτυρηθεί. Η παρουσία του Γιοργκαντζίογλου στα εγκαίνια, αναφέρει, θα είναι μια διπλοπρόσωπη πολιτική. Υποστήριξε, επίσης, ότι η κατασκευή του κολεγίου είναι παράνομη, εκτός της «νομοθεσίας» και οι πρώτες ύλες έχουν έρθει από την Τουρκία και την εταιρεία KOMAŞ που υπάγεται στο τουρκικό θρησκευτικό βακούφικο.

Αναφέρει επίσης ότι το ΑΚΡ, όπως και στην Τουρκία, προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της θρησκευτικής οπισθοδρόμησης και τον τρόπο ζωής του σουνιτικού ισλάμ.Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση των συντεχνιών των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών επικρίνεται το ΑΚΡ ότι προσπαθεί να αλλάξει τη μοντέρνα, δημοκρατική και κοσμική δομή των Τ/κ, κάνοντάς τους υποτακτικούς και να πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες.Οι Τ/κ, καταγγέλλουν, έχουν γίνει μειονότητα με τις πολιτικές αφομοίωσης και παλεύουν τώρα να προστατέψουν την ταυτότητά τους. Λέγεται, προστίθεται, ότι δόθηκαν 11 εκ ΤΛ για να φτιαχτούν τα σχολεία, αλλά δίδονται 22 εκ ΤΛ για ένα μόνο τέμενος.
http://www.politis-news.com/
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
26/09/2013 - 20:46