26 Σεπτεμβρίου 2013

Νταβούτογλου: Περιμένουμε κι άλλες κινήσεις εξομάλυνσης από το Ισραήλ Δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών από τη Νέα Υόρκη



http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIBjYp8b0aGt44yyMesNVITip1Km0qslTa-bDEWtKGlkuzj4V9Υπάρχει «κάποια πρόοδος» στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, ωστόσο το Τελ Αβίβ δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει για την εξομάλυνση, σημείωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ την Τετάρτη.Οι σχέσεις μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συμμάχων επλήγησαν σοβαρά όταν ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάληψης τουρκικού πλοιαρίου, το οποίο ηγούνταν στολίσκου με προορισμό την ελεγχόμενη από την ισλαμιστική Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.Στο περιστατικό, το οποίο συνέβη το Μάιο του 2010, είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ Τούρκοι και ένας Τουρκο-Αμερικανός.

Μετά την προσέγγιση των δύο χωρών, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2013, το Ισραήλ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία και να πληρώσει αποζημίωση.Ωστόσο, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις οι οποίες είναι σημαντικές για την Τουρκία και μόνο μία από αυτές, η επίσημη απολογία, έχει μέχρι στιγμής εκπληρωθεί.
Η δεύτερη, η οποία είναι η αποζημίωση, «έχει μπει σε τροχιά εκπλήρωσης» και οι συνομιλίες συνεχίζονται, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.Ο τρίτος όρος είναι η άρση των ισραηλινών περιορισμών «κατά της Παλαιστίνης».

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν είχε σχολιάσει μέχρι το πρωί τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.Η ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό εμπάργκο σε πολλά προϊόντα εδώ και χρόνια.Ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου η φιλική προς τη Χαμάς, αλλά και προς την Άγκυρα κυβέρνηση των ισλαμιστών ανατράπηκε από το στρατό.
http://www.naftemporiki.gr/story/706273