31 Αυγούστου 2013

"Πούλησαν" τους Κούρδους


  ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:PKK’s New Commander Issues Ultimatum to Ankara(Rudaw)
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύνταγμα καθώς το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ συντάχθηκε με τα αντιπολιτευόμενα  ΜΗΡ (ακραίο δεξιό) και το CHP (σοσιαλδημοκρατικό) στο ζήτημα της επίσημης γλώσσας που θα περιλαμβάνεται στο νέο Σύνταγμα. Μοναδικοί δυσαρεστημένοι το κουρδικό BDP, του οποίου  αγνοήθηκαν οι απαιτήσεις του για περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. για τις οποίες είχε  μάλιστα καλλιεργηθεί κλίμα υιοθέτησης στο πλαίσιο της λύσης του Κουρδικού προβλήματος

Το ΑΚΡ εγκατέλειψε την πρόταση να περιγραφεί στο νέο Σύνταγμα η τουρκική γλώσσα ως ''η επίσημη γλώσσα της χώρας'' και αποφάσισε να διατηρήσει την υπάρχουσα διάταξη που περιλαμβάνει ότι «η γλώσσα του τουρκικού κράτους είναι η τουρκική γλώσσα».Με την  πρόταση που είχε γίνει θα αφηνόταν ανοιχτό ( θα εννοεί ο  ότι πέραν της ''επισήμου'' γλώσσας, υπάρχουν και άλλες, εν προκειμένω η κουρδική.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ αποφάσισε επίσης να διατηρήσει  και την διάταξη που ορίζει ότι «το τουρκικό κράτος, με το έδαφός του και το έθνος του, είναι μια αδιαίρετη οντότητα» και να υιοθετήσει τελικά την αρχή «ένα κράτος/έθνος – μία γλώσσα». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού  καθώς φαίνεται να υπάρχει μεγάλη υποχώρηση του Ερντογαν στα θέματα του πακέτου μεταρρυθμίσεων που έπεται της διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών. Η αποχώρηση έχει μεν ξεκινήσει και προχωρήσει σημαντικά αλλά είναι τωρα άγνωστο  αν και με ποιο ρυθμό θα συνεχιστεί μετά από την εξέλιξη αυτή. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να κάνει ανάλυση  και εκτίμηση με βεβαιότητα καθώς δεν είναι γνωστά όλα τα δεδομένα στο πλαίσιο του διαλόγου τουρκικού κράτους / κυβέρνησης ΑΚΡ με τους Κουρδους  του ΡΚΚ και του κόμματός του BDP.