31 Αυγούστου 2013

Τα ράφια των φτωχών

Του Πέτρου Μανταίου
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//6F8C7612EFE19FB7F10DF1609F204178.jpg
 Καλύτερα να μιλούσαμε σήμερα για τη φτώχεια στο ράφι –τη φτώχεια δηλαδή που θα έμενε στο ράφι, ξεχασμένη, όπως λέγανε παλιά για τις ανύπαντρες δεσποινίδες ετών 39…–, παρά τώρα να μιλάμε για τα ράφια των φτωχών, που, προς ανακούφισή τους υποτίθεται, αποφάσισε να… εγκαινιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης τη Δευτέρα, πρώτη μέρα του φθινόπωρου. Καθώς την Κυριακή αποχαιρετάμε (ακόμα μία φράση από τα παλιά…) του φτωχού το καλοκαίρι. Που μακάρι να επιφύλαξε σε όλους τουλάχιστον υγεία (ευτυχώς το κακό με τους υπουργούς σταματάει εκεί που δεν τους έχεις ανάγκη…) και να μην επαληθεύτηκε η άλλη παροιμία: όπου φτώχεια και γκρίνια.


Τώρα βέβαια στα ράφια των φτωχών (χονδρικά: ληγμένα προϊόντα διατροφής σε φτηνότερες τιμές) το υπουργείο Ανάπτυξης οδηγήθηκε (έτσι τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ, «Εφ.Συν.» 28/8) μόνο σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)∙ μόνους αναμφισβήτητα ωφελημένους, που έως τώρα παρείχαν τα ληγμένα δωρεάν σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Καθώς σουπερμάρκετ και ενώσεις καταναλωτών αντιδρούν. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι στο θέμα σημειώθηκε κάποια παρατυπία, πιθανόν… εκ συνωνυμίας. Ενώ δηλαδή υπεύθυνος για τον έλεγχο προϊόντων διατροφής είναι ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη… δόξα με τα ράφια των φτωχών… υφήρπασε το σκέτης Ανάπτυξης!

Δεν ξέρω τι μυαλά κουβαλάνε στην κυβέρνηση και τι αυτά τα μυαλά περιέχουν∙ ουδείς γνωρίζει άλλωστε∙ ούτε και οι ίδιοι δείχνει να νοιάζονται. Ομως από τον ΕΦΕΤ διαμηνύουν ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ελέγξουμε τα ληγμένα. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να ελέγξουμε τα κανονικά». Ενώ από το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) επισημαίνεται «ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ βιομηχανίας και πωλητών, όπου διακυβεύονται μερικά δισ.». Και επειδή γενικά οι υπουργοί μας έχουν τον… αλογάριαστο, εάν τη Δευτέρα δεν δείτε στα σουπερμάρκετ ράφια φτωχών, παίχτε το πλούσιοι…