31 Αυγούστου 2013

Ο πόλεμος χαριστική βολή για την οικονομία της Συρίας

Εκτός λειτουργίας το 75% των μονάδων παραγωγής στην εμπορική πρωτεύουσα


Ο πόλεμος χαριστική βολή για την οικονομία της Συρίας
Ελλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, υποτίμηση του συναλλάγματος και κατάρρευση όλων των τομέων της παραγωγής: Αυτές είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες του εμφυλίου στην οικονομία της Συρίας.Ο πόλεμος που μαίνεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει προκαλέσει τέτοια οικονομική παράλυση, που πολλοί ελπίζουν ότι ίσως λειτουργήσει ως παράγοντας για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
«Το υγειονομικό σύστημα της Συρίας έχει πληγεί σημαντικά», δηλώνει στο Spiegel Online ο Σύριος επιχειρηματίας Γουίσαμ, ο οποίος είναι προμηθευτής ιατροφαρμακευτικού υλικού. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αιματοκυλισμένη Συρία. Παρά ταύτα, αυτός ο επιχειρησιακός τομέας κάθε άλλο παρά κερδοφόρος είναι. Από τα 75 κρατικά νοσοκομεία, μόνο τα 30 βρίσκονται σε λειτουργία. Οσοι είναι τραυματισμένοι ή άρρωστοι σπάνια βρίσκουν ιατρική περίθαλψη.

Περίπου 75% των μονάδων παραγωγής στην Αλέπο, την εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας είναι εκτός λειτουργίας. Ορισμένα από τα εργοστάσια έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς, άλλα από πυρκαγιές ή χρησιμοποιούνται από τους επαναστάτες ως οχυρά. Η πρόσβαση σε μερικά από αυτά δεν είναι καν δυνατή, λόγω της επισφαλούς κατάστασης στη γύρω περιοχή.

Η δυσκολία στις μετακινήσεις έχει βλάψει και τον αγροτικό τομέα. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ή να πουλήσουν τη σοδειά τους. Οι Σύριοι υποφέρουν, είναι οργισμένοι και απελπισμένοι ταυτόχρονα. Έτσι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασσάντ στη Δαμασκό αποφάσισε να εισάγει σιτηρά, ρύζι και ζάχαρη.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ υπήρξαν ένα σκληρό χτύπημα για τη Συρία. Σε αντίθεση με το παρελθόν υπάρχει μειωμένη ζήτηση για τα συριακά πετρέλαια εκ μέρους της Ευρώπης, τα οποία πλέον πουλιούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία στηρίζουν το εθνικό συνάλλαγμα της Συρίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Καντρι Τζαμίλ, γεγονός που όμως δεν εμπόδισε την υποτίμηση της συριακής λίρας κατά ένα τρίτο.

Κανείς δεν γνωρίζει όλη την έκταση της ζημιάς. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις σχετικά με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο.

Εξοικονόμηση χρημάτων
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το καθεστώς προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε λογαριασμούς του εξωτερικού, οι οποίοι όμως έχουν παγώσει ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων.Πριν τον εμφύλιο, τα αποθέματα της Συρίας σε ξένα συναλλάγματα υπολογίζονταν σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον είναι άγνωστο αν υπάρχουν ακόμη. Φημολογείται ότι η κυβέρνηση έχει πρόσβαση σε μυστικά αποθέματα που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τζαμίλ, η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί στη Δαμασκό απεριόριστη δυνατότητα δανεισμού σε τρόφιμα και πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει τις επιχορηγήσεις για αγαθά όπως το γκάζι για το μαγείρεμα, καύσιμα και ηλεκτρικό, καθώς είναι ο εφοδιασμός των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των επαναστατών με τα αγαθά αυτά είναι δύσκολος έως ανέφικτος.Οι Σύριοι επιχειρηματίες δεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις θα επισπεύσουν τη λήξη του πολέμου. «Στο Ιράκ, οι οικονομικές κυρώσεις κατέστρεψαν την οικονομία για 13 χρόνια, αλλά ο Σαντάμ Χουσεΐν παρέμεινε στην εξουσία.», λέει ο Γουίσαμ.Οι μόνοι που ευνοούνται από την οικονομική ύφεση είναι οι μαυραγορίτες, καθώς κυκλώματα λαθρεμπόρων πλουτίζουν πουλώντας τρόφιμα και καύσιμα.