15 Αυγούστου 2013

Δεξιοί εγκέφαλοι

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/0bd6f0801e8c3ed4bfe6a5d4c3e9cea7_XL.jpg
Αντί να αναζητούν στο μέγαρο Μαξίμου πολιτικές στρατηγικές «υψηλού επιπέδου» για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, προς την οποία η αιμορραγία της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον ακατάσχετη και αναμένεται να χειροτερέψει από το φθινόπωρο, υπάρχουν και πιο απλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν.Οποιος εγκέφαλος βρίσκεται, για παράδειγμα, πίσω από τη διάταξη που επιτρέπει σε συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες να αυξήσουν τις συντάξεις τους με αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας, αξίζει βραβείο πολιτικής βλακείας. Με κάτι τέτοια στο τέλος θα καταφέρει η κυβέρνηση να κάνει τουλάχιστον αξιωματική αντιπολίτευση το ακροδεξιό μόρφωμα, που υποδύεται εντέχνως το ρόλο του δήθεν «αντισυστημικού».

Οι πολίτες, που βλέπουν τις δικές τους συντάξεις και μισθούς να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνουν, διαπιστώνουν καθημερινά με οργή πως οι πολιτικοί που τους ζητούν θυσίες και δηλώνουν πως θα σώσουν τη χώρα, έχουν φροντίσει για τη δική τους τσέπη. Και για τον οργισμένο δεξιό πιο πιθανό είναι να δώσει ψήφο διαμαρτυρίας στη Χρυσή Αυγή παρά σε κάποιο άλλο δεξιό σχηματισμό που αποτελείται από πρώην νεοδημοκράτες ή, φυσικά, σε αριστερό κόμμα. Και μετά ας κάνει το Μαξίμου όσες δεξιές στροφές θέλει.

Χαρακτηριστικά πολιτικής αυτοκτονίας για τη Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να λάβει και το θέμα της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, από άλλο πρίσμα όμως. Ηδη η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ιδεολογική κρίση ταυτότητας σε πολλούς δεξιούς. Με το σχεδιαζόμενο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών, θα χάσει νόημα ακόμη και η απειλή «θα έρθουν οι κομμουνιστές να σας πάρουν τα σπίτια». Και μην ξεχνάμε το τι συνέβη στην Ισπανία.

Η Ισπανία έχει υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (80%) όπως και η Ελλάδα (70%). Με την ανεργία κοντά στο 26,2%, από τότε που ξέσπασε η λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια, έχουν κατασχεθεί πάνω από 400.000 κατοικίες. Πίσω από το νούμερο αυτό, κρύβονται μαζικές αυτοκτονίες πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους, οικογένειες που ζούσαν σε εισόδους πολυκατοικιών, γέφυρες και οικοδομές ή σε καταλήψεις.

Στα τέλη του 2012 η κυβέρνηση Ραχόι επέβαλε διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας με κριτήρια, που θυμίζουν λίγο-πολύ αυτά που σχεδιάζει εδώ η κυβέρνηση. Το γεγονός, όμως, παραμένει ο αφανισμός της μεσαίας τάξης και ιδιοκτησίας. Και αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση και για την κοινωνία.
v.samara@eleftherotypia.net