Ορισμένα ΜΜΕ βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τη δήλωση του Μορέλ «προφητική». Ωστόσο, η παρατήρηση της συνεργασίας των ΗΠΑ και των «χειρονακτών» τρομοκρατών και ανταρτών μας υποχρεώνει να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια της ανησυχίας που διατύπωσε ο Μάικλ Μορέλ.
Ο Πίτερ Κιόνινγκ, πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη των μεθόδων της χειραγώγησης μέσω ΜΜΕ, που χρησιμοποιούν οι δυτικές πολιτικές και χρηματοπιστωτικές δομές, σχολίασε για τη «Φωνή της Ρωσίας» τις δηλώσεις του Μάικλ Μορέρ:

-Από τα συμφραζόμενα αυτής της «ομολογίας» φαίνεται το ψεύδος που περιέχει. Η CIA μυστικά καθοδηγεί την μεγαλύτερη στον κόσμο επιχείρηση εξοπλισμού – από τη Λιβύη στη Συρία. Η «Συριακή Αντιπολίτευση» προμηθεύεται όπλα μέσω της Τουρκίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ και άλλων κρατών του κόλπου. Τα όπλα αυτά έρχονται από παντού, εκτός από τις ΗΠΑ, για να συσκοτιστεί έτσι ο προμηθευτής και ο χρηματοδότης.

Ο Πίτερ Κιόνινγκ θυμίζει ότι η «προφητεία του Μορέλ» κάθε άλλο παρά το πρώτο περιστατικό είναι όπου επίσημα πρόσωπα των ΗΠΑ «ομολόγησαν» ότι τα παιχνίδια τους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις οδήγησαν σε οδυνηρά αποτελέσματα:

-Σε μία από τις ομιλίες της το 2011 η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκείνη τη στιγμή, ομολόγησε αυτό που το BBC είχε μεταδώσει πριν από αρκετά χρόνια, ότι ειδικά οι ΗΠΑ δημιούργησαν την Αλ Κάιντα για να βοηθήσει στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, συμπέρανε αυτή, η Αλ Κάιντα ξέφυγε από τον έλεγχο και τον έλεγχο θα πρέπει να τον ανακτήσουμε.
Αυτό οδήγησε σε παράδοξες και αντιφατικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας κατά των ανταρτών της Αλ Κάιντα στο Μαλί, εξοπλίζοντας ταυτόχρονα και υποστηρίζοντας τη «συριακή αντιπολίτευση» - η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από μαχητές της Αλ Κάιντα.

Ο Πίτερ Κιόνινγκ υποδεικνύει ότι όλες οι πράξεις των ΗΠΑ εντάσσονται στην θεωρία του «Νέου αμερικανικού αιώνα», η οποία είναι πολύ οικεία στην ηγεσία των ΗΠΑ ανεξαρτήτως της κομματικής τους ένταξης:
-Η δήλωση του Μάικλ Μορέλ στη Wall Street Journal είναι μία ακόμη απόπειρα να συσκοτίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη αναφορικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να ξηλώσουν το καθεστώς Άσαντ. Σύμφωνα με το σχέδιο του «Νέου Αμερικανικού Αιώνα», η Συρία θα πρέπει να πέσει, όπως και το Ιράν, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι λαοί του Ιράν και της Συρίας, είναι η αποφασιστική ανάμειξη της Ρωσίας και της Κίνας. Οι ισχυρές και συνεπείς οικονομικές δράσεις των δύο αυτών χωρών, ή, πράγμα που θα ήταν καλύτερο, όλων των χωρών BRICS, μπορούν πολύ γρήγορα να καταστρέψουν εκ θεμελίων τα επεκτατικά σχέδια των ΗΠΑ, και μάλιστα χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίμα.

Όντως, οι χώρες BRICS μπορούν να δώσουν στην Αμερική να καταλάβει ότι το πλήθος των αμερικανικών ομολόγων που αποκτήθηκαν από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, μπορεί να μειωθεί δραματικά, αν η Ουάσιγκτον δεν σταματήσει της πολιτική της «κατευθυνόμενης τρομοκρατίας» και του «ελεγχόμενου χάους».

Η προοπτική αυτή αναπόφευκτα θα υποχρεώσει τους αμερικανούς ηγέτες να σκεφτούν για τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Η Αμερική δεν μπορεί να επιτρέπει στον εαυτό της να χαλάει τις σχέσεις της με τους βασικούς ξένους πιστωτές της. Αν η Ουάσιγκτον δεν αντιδράσει στη διπλωματία και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τότε, μήπως αξίζει να την πιέσουμε οικονομικά;

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.