15 Αυγούστου 2013

ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ Παράπλευρες κόντρες στα παζάρια για τους αγωγούς

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuGKnwKFe7QmKFcMkzEbu8tNoo1HzT2L1_0TNFYcYKW6oZEkCx2w
Η Αυστραλιανή «Woodside Petroleum» απειλεί να αποχωρήσει από το «Λεβιάθαν», αν οι εξαγωγές δε γίνουν με LΝG
Παράπλευρες κόντρες ανάμεσα στα μονοπώλια προκαλεί η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει επαφές με χώρες, όπως η Τουρκία, για την κατασκευή αγωγών στο έδαφός της, που θα μεταφέρουν το ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη. Η αυστραλιανή εταιρεία «Woodside Petroleum», η οποία είχε συμφωνήσει με την Noble Energy για την εξαγορά του 30% των συμφερόντων της δεύτερης στο κοίτασμα «Λεβιάθαν», φαίνεται τώρα πως υπαναχωρεί. Η συμφωνία ήταν ύψους 1,25 δισ. δολαρίων.

Ο αυστραλιανός κολοσσός προσανατολιζόταν εξ αρχής στην εξαγωγή του φυσικού αερίου από το «Λεβιάθαν» σε υγροποιημένη μορφή, LNG. Γι' αυτό το σκοπό είχε προτείνει την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο έδαφος του Ισραήλ, ενώ έβλεπε θετικά και την αποθήκευση του ισραηλινού αερίου στο σταθμό LNG που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Βασιλικό της Κύπρου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα σχέδια της Noble για την ανάπτυξη αγωγού, αντί για τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου, προκάλεσαν τριβές ανάμεσα στις δυο εταιρείες.

Σημείο τριβής αποτελούν και οι συνεχείς καθυστερήσεις από την πλευρά του Ισραήλ, να πάρει αποφάσεις για τον όγκο των εξαγωγών φυσικού αερίου που θα παράγει. Η Αυστραλιανή εταιρεία επιθυμεί να εξάγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το αέριο που θα βγάζει το «Λεβιάθαν», ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι μόνο ένα 40% της συνολικής παραγωγής αερίου θα διοχετεύεται στις εξαγωγές.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αμφισβητήθηκε και τώρα αναμένεται η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για το αν η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να παρακάμπτει τη Βουλή και να αποφασίζει για το ύψος των εξαγωγών φυσικού αερίου. Η εκτίμηση της «Woodside Petroleum» για το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν», ήταν ότι «ευκαιρίες σαν αυτή παρουσιάζονται μια φορά στα δέκα χρόνια».http://www2.rizospastis.gr/