15 Αυγούστου 2013

ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ (UAV) ΘΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Αμερικανική βάση στην Καλαμάτα

Τη μεταστάθμευση αμερικανικών «μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στη βάση της Καλαμάτας φέρεται να «κομίζει» η Ελλάδα ως «δώρο» των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν κατά τις επαφές του Δημ. Αβραμόπουλου τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες προ της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τον Μπ. Ομπάμα.
 Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιλέγει να κρατά «σιγήν ασυρμάτου», όσο κι αν η πολιτική ηγεσία φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη σε αυτή την προοπτική, θεωρώντας ότι προσδίδει στη χώρα χαρακτηριστικά στρατηγικής αναβάθμισης στην περιοχή.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, τα αμερικανικά «μη επανδρωμένα αεροσκάφη» (UAV) θα περιπολούν στα όρια του Αιγαίου (όπως αναφέρει το onalert.gr), παρέχοντας ανά πάσα ώρα εικόνα για την κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Σημειώνεται ότι άλλες πληροφορίες έφεραν τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα πρόθυμο να παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τεχνογνωσία και μέσα στο Λιμενικό Σώμα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ θέλουν να προστατεύσουν δικά τους συμφέροντα.

Κατά μία εκδοχή, προτεινόμενα για μεταστάθμευση είναι UAV που σταθμεύουν στην Ιταλία. Ωστόσο, επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ή κανονισμός για τις πτήσεις των UAV. Ακόμη και αυτά που χρησιμοποιούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απαιτούν ειδική έγκριση για πτήσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και μόνο εντός ορίων μιας μικρής σχετικά περιοχής. Ακόμη κι όταν επιχειρούσαν από βάση της Ιταλίας για επιχειρήσεις στη Λιβύη, γινόταν με έκδοση ΝΟΤΑΜ και παραχώρηση συγκεκριμένου διαδρόμου.
 
Δύσκολο εγχείρημα
Υπό αυτό το πρίσμα, τα εναέρια περίπολα στο Αιγαίο μοιάζουν επί του παρόντος δύσκολο εγχείρημα, καθώς στερούνται νομικής βάσης. Πάντως, η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης έχοντας ως βάση την Καλαμάτα μπορεί να φτάνει οριακά μέχρι την Κύπρο.Ωστόσο, η δυνατότητα των αμερικανικών UAV να φέρουν και όπλα και κυρίως η χρήση τους σε επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός των ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να αναγκάζεται σε πολιτική αναδίπλωση, δεσμευόμενη να μειώσει τη χρήση τους σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Στην προοπτική μεταστάθμευσης αμερικανικών UAV επί ελληνικού εδάφους αντέδρασε έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κ. Ησυχος δήλωσε ότι «δημιουργεί επικίνδυνες προϋποθέσεις που θα βλάψουν τις σχέσεις της χώρας μας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού Κόσμου». Και εντάσσει το θέμα στα επιθετικά πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εις «βάρος λαών και χωρών της περιοχής». Η Ελλάδα θα απομονώνεται διαρκώς σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, σημειώνει ο ίδιος, καλώντας σε ένα ρωμαλέο αντιμιλιταριστικό κίνημα για να μη μετατραπεί η χώρα σε νεοαποικιακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο.