15 Αυγούστου 2013

Μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία Επεξεργασία σχετικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση Ερντογάν

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/8/syriakurd849.jpgΑΓΚΥΡΑ. Την επεξεργασία ενός πακέτου πολυαναμενόμενων μεταρρυθμίσεων ετοιμάζεται να εγκαινιάσει την επόμενη εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθεια προώθησης του εκδημοκρατισμού και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των Κούρδων, ενέργειες εκ των ων ουκ άνευ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ειρηνευτική διαδικασία. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα θα συζητηθούν οι προτάσεις για μία φιλόδοξη δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού, από την επέκταση της διδασκαλίας κουρδικής γλώσσας μέχρι αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Επιπλέον άλλες αλλαγές, που θα βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η άρση των περιορισμών στην ισλαμική μαντίλα και τα δικαιώματα της μειονότητας των αλεβιτών.

Βασικός στόχος των συζητήσεων, όμως, είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων με τους μαχητές του PKK, που διαρκεί εδώ και τρεις δεκαετίες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους. Ο φυλακισμένος ηγέτης της κουρδικής οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανήγγειλε τον Μάρτιο τον τερματισμό των εχθροπραξιών έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το κράτος. Η εκεχειρία τηρήθηκε σε γενικές γραμμές και οι μαχητές του ΡΚΚ άρχισαν να αποσύρονται στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ τον Μάιο, αλλά η οργάνωση ανέφερε ότι δεν αποκλείεται οι συγκρούσεις να ξαναρχίσουν, αν η Αγκυρα δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει επενδύσει μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία απολαμβάνει μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, παρά την έξαρση της εθνικιστικής κριτικής που θέλει την Αγκυρα να προβαίνει σε υποχωρήσεις προς τους μαχητές του ΡΚΚ, τους μέχρι πρότινος αποκαλούμενους «τρομοκράτες».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε στον Ερντογάν την έκθεσή του για τις μεταρρυθμίσεις και το γραφείο του πρωθυπουργού προετοιμάζει τη δική του αναφορά σχετικά με το πακέτο. «Η δέσμη προτάσεων αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό της προσεχούς Δευτέρας», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε ότι το Κοινοβούλιο είναι πιθανό να συγκληθεί νωρίτερα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για να περάσει εσπευσμένα τα μέτρα επέκτασης των κουρδικών δικαιωμάτων. Η σύγκληση της εθνοσυνέλευσης έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, αλλά δημοσιεύματα των ΜΜΕ κάνουν λόγο για επαναλειτουργία του Σώματος στα μέσα Σεπτεμβρίου.

 Η ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία έχει προσλάβει νέες επείγουσες διαστάσεις για την Τουρκία, καθώς Κούρδοι μαχητές που έχουν εμπλακεί στον εμφύλιο της γειτονικής Συρίας πιέζουν για μεγαλύτερη αυτονομία κομματιών της βόρειας Συρίας, στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει έμφαση σε τεχνικά ζητήματα, ενώ το γραφείο του Ερντογάν καταπιάνεται με πιο ακανθώδη θέματα, όπως το κατώφλι του 10% για την είσοδο των κομμάτων στην εθνοσυνέλευση, ένα εκλογικό όριο, του οποίου τη μείωση διεκδικούν οι Κούρδοι.