11 Αυγούστου 2013

Εργκένεκον… το κύκνειο άσμα του Κεμαλισμού

του Σάββα Πέτρου

  • Πώς ο Ερντογάν άρχισε εντέχνως να διασύρει τους στρατηγούς με συλλήψεις και προσαγωγές κατά δεκάδες στα δικαστήρια
  • Όταν ο Ταλάτ συνομιλούσε με τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια, εθνικιστές Τούρκοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί τον παρότρυναν στα πλαίσια λύσης να μην γκρεμίσει τις γέφυρες για μελλοντική εφαρμογή του Εργκένεκον
  • Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ στόχευε σε πρώτη φάση την αποσταθεροποίηση της χώρας και σε δεύτερη φάση την ανατροπή του Ερντογάν, τον οποίο θεωρούσαν ως εχθρό του κεμαλισμού

Η ονομασία της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Εργκένεκον» είναι συνδεδεμένη με την τουρκική μυθολογία και παράδοση που μαζί με τον γκρίζο λύκο είναι τα σύμβολα του τούρκικου εθνικισμού και επεκτατισμού. Σύμφωνα με την παράδοση οι προπάτορες των Τούρκων εγκλωβίστηκαν σε μια χαράδρα στα βουνά της Μογγολίας που είναι και ο τόπος καταγωγής τους και δεν έβρισκαν διέξοδο διαφυγής. Το όνομα της χαράδρας είχε την ονομασία Εργκένεκον. Οι προπάτορες αυξάνονταν συνεχώς και άρχισαν να ασφυκτιούν, οπόταν ένας γκρίζος λύκος βρήκε ένα πέρασμα και τους οδήγησε έξω από την Εργκένεκον.

Οι Τούρκοι από τα βάθη της ιστορίας τους, από τότε που ξεκίνησαν από τη Μογγολία μέχρι σήμερα, έχουν στο μυαλό τους τον επεκτατισμό, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την έξοδο από την Εργκένεκον.
Όταν ο Ταλάτ συνομιλούσε με τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια, εθνικιστές Τούρκοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί τον παρότρυναν στα πλαίσια λύσης να μην γκρεμίσει τις γέφυρες για μελλοντική εφαρμογή του Εργκένεκον, που αυτό φανερώνει τους κρυφούς στόχους των Τούρκων.

Υπόγειος πόλεμος
Με την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια άρχισε ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλικών. Στόχος τού επικεφαλής των ισλαμιστών πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν η άλωση του κεμαλικού βαθέος κράτους και εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας. Στην αρχή το εγχείρημά του εθεωρείτο ανέφικτο και όλοι θεωρούσαν αδύνατη την εκπαραθύρωση του κεμαλικού κοσμικού βαθέος κράτους. Πρώτος στόχος του Ερντογάν ήταν ο πλήρης έλεγχος της ΜΙΤ, πράγμα που πέτυχε. Η πρώτη επιτυχία της ισλαμικής πλέον ΜΙΤ ήταν η ανακάλυψη της παραστρατιωτικής οργάνωσης στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Τότε ο Ερντογάν άρχισε εντέχνως να διασύρει τους στρατηγούς με συλλήψεις και προσαγωγές κατά δεκάδες στα δικαστήρια με εξευτελιστικό τρόπο. Ταυτόχρονα ο Ερντογάν, εκτός από τον στρατό, χτύπησε και τους άλλους δύο πυλώνες του κεμαλισμού -το δικαστικό σώμα και την παιδεία- και πέτυχε την πλήρη άλωσή τους. Από ό,τι διεφάνη η οργάνωση Εργκένεκον στόχευε σε πρώτη φάση την αποσταθεροποίηση της χώρας και σε δεύτερη φάση την ανατροπή του Ερντογάν τον οποίο θεωρούσαν ως εχθρό του κεμαλισμού και οι ενέργειές του, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα για κατάργηση του κεμαλικού συντάγματος και την αντικατάστασή του με σύνταγμα με ισλαμικές αρχές, θα σήμαιναν τη διάλυση της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους.

Στο δίκτυο της Εργκένεκον συμμετείχαν και ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι δημοσιογράφοι· ο επίλογος της πολύκροτης δίκης που κράτησε τέσσερα χρόνια γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα με την καταδίκη του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ και άλλων δεκαέξι στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων σε ισόβια φυλάκιση. Εξήντα άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από δώδεκα μήνες μέχρι σαράντα εφτά χρόνια φυλάκισης. Συνολικά φυλακίστηκαν διακόσιοι πενήντα αξιωματικοί εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Επίσης τρεις βουλευτές του κεμαλικού ρεπουμπλικανικού κόμματος φυλακίστηκαν από δώδεκα μέχρι τριάντα πέντε χρόνια.

Μεγάλο πλήγμα στη δομή του κεμαλικού βαθέος κράτους

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη δομή του κεμαλικού βαθέος κράτους αφού αντικατέστησε βασικό άρθρο του κεμαλικού συντάγματος που επέτρεπε έμμεσα στον στρατό ως αποστολή του να είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, εννοώντας την κεμαλική Δημοκρατία, με άλλο άρθρο -καταργώντας το προηγούμενο- το οποίο αναφέρει ότι αποστολή του στρατού είναι η προάσπιση του τουρκικού εδάφους έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων. Ο Ερντογάν στη δεκαετή διακυβέρνησή του πέτυχε να συρρικνώσει την επιρροή του στρατού στη πολιτική ζωή της Τουρκίας με τις συνεχείς φυλακίσεις αξιωματικών, τόσο στην υπόθεση της Εργκένεκον όσο και στην υπόθεση της Βαριοπούλας, που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την Εργκένεκον.

Αποτέλεσμα των τόσων καταδικών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και η αποψίλωση των επιτελείων και στα τρία όπλα επέφερε μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας του τούρκικου στρατού, ιδιαίτερα στο ναυτικό και στην αεροπορία. Ο Ερντογάν από τώρα επενδύει για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων να είναι ισλαμικών προδιαγραφών αφού βασικό κριτήριο των εισερχομένων στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές είναι να προέρχονται από οικογένειες με ισλαμικές καταβολές.

Στόχος η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας
ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ κατάφεραν να ξεγελάσουν τους πάντες ότι τάχατες έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ότι δεν έχουν επεκτατικές βλέψεις σε καμία γειτονική χώρα και στόχος τους είναι τα μηδαμινά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, όπως αναφέρει και ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του «το στρατηγικό βάθος». Στόχος των ισλαμιστών είναι η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με ηγέτιδα χώρα την ίδια και δορυφόροι της να είναι και η Ελλάδα και τα δύο συνιστώσα κράτη της Κύπρου που θα προκύψουν με παρθενογένεση, με λύση ΔΔΟ.

Ο στόχος των ισλαμοδημοκρατών της Τουρκίας απέτυχε παταγωδώς και κατάφερε από μηδαμινά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με όλες τις γειτονικές χώρες και σε αντιπαλότητα με πολλές άλλες χώρες. Οι μόνοι που επένδυσαν στους καλούς ισλαμοδημοκράτες και ότι έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι οι Ελλαδίτες και Κύπριοι πολιτικοί που, για να κρύψουν την ηττοπάθειά τους, εθελοτυφλούν πιστεύοντας στις καλές προθέσεις των ισλαμιστών της Άγκυρας· ο ευσεβοποθισμός ότι η Τουρκία έχει καλές προθέσεις για λύση του Κυπριακού τούς οδήγησε να είναι ένθερμοι υποστηρικτές του ρατσιστικού και ανθελληνικού σχεδίου Αναν το 2004 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να θέλουν διχοτομική λύση ΔΔΟ.

Οι κράχτες της νεο-οθωμανικής εθελοδουλίας προετοιμάζουν σχέδιο τμηματικής αποδοχής των κεφαλαίων του απορριφθέντος σχεδίου Ανάν με αρχή την Αμμόχωστο, που οδεύουν στην Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού, που με την άρση τού δήθεν εμπάργκο και την άρση του βέτο στα παγωμένα κεφάλαια εφαρμόζεται στην πράξη και γίνεται ντε φάκτο αποδεχτό μεγάλο μέρος του σχεδίου Αναν. Παράλληλα με την Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού σχεδιάζεται η διάλυση της Εθνικής Φρουράς με τη μείωση της θητείας ως εκπλήρωση προεκλογικής δέσμευσης· η διάλυση της Εθνικής Φρουράς άρχισε από την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια με την κωδική ονομασία «ανασυγκρότηση».

Το ημιτελές έργο που άφησαν οι πρώην θα το τελειώσουν οι νυν. Και ενώ εμείς οδεύουμε στη διάλυση της Εθνικής Φρουράς, οι καλοί ισλαμοδημοκράτες ενισχύουν τον κατοχικό στρατό με σύγχρονους πολλαπλούς εκτοξευτές και σύγχρονα στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι τα γεωγραφικά δεδομένα στο Αιγαίο θα αλλάξουν και οι Τούρκοι αναλυτές το ερμήνευσαν ως συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου.

Η σκόπιμη κωλυσιεργία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ ενισχύει τις πληροφορίες ότι και οι πρώην και οι νυν έχουν δεσμευτεί στον Μπαν Κι Μουν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα γίνει μετά τη λύση ΔΔΟ και τα κοιτάσματα θα οδηγηθούν στην Τουρκία, όπως ζητούν και οι ισλαμοδημοκρατες της Άγκυρας.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ
Τουρκολόγος και Ταγματάρχης εν αποστρατεία