Λεμεσός: Με το κυπριακό ειδικό σκάφος EDT ARES και τα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ της κυπριακής EDT Offshore που εδρεύει στο λιμάνι Λεμεσού, συνεργάζεται το Ισραήλ για να ανασύρει από τον βυθό της θάλασσας το πολεμικό του αεροσκάφος F16, που έπεσε στις 7 Ιουλίου στη θάλασσα σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη το EDT ARES και τα υποβρύχια του ρομπότ έχουν καταφέρει να εντοπίσουν και να ανασύρουν το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, από θαλάσσιο βάθος περίπου 300 μέτρων.


Προηγήθηκε μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια ανέλκυσης του «μαύρου κουτιού», αλλά η δεύτερη ήταν επιτυχημένη. Οι εργασίες συνεχίζονται για να ανασυρθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.
Το ισραηλινό F16 συνετρίβη στη θάλασσα λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα του σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν και το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό την πολεμική αεροπορία της χώρας, αλλά και την αμερικανική κατασκευάστρια των F16 εταιρεία Lockheed Martin, αφού τα F16 και F15 του Ισραήλ έχουν τον ίδιο κινητήρα. Σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, μέχρι τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος έχουν τεθεί περιορισμοί στις πτήσεις των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών της χώρας.
Το αεροσκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα κινητήρα, ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος. Το πλήρωμα έστειλε σήμα κινδύνου και εγκατέλειψε το αεροσκάφος πριν τη συντριβή. Διασώθηκε από ελικόπτερο διάσωσης.
Το Ισραήλ αγόρασε 50 F-16 από τις ΗΠΑ το 2004 έναντι $2,5 δισ. ενώ έγιναν τροποποιήσεις στον εξοπλισμό και τις δυνατότητές τους από το Ισραήλ, ώστε να  χρησιμοποιούν πυραύλους αέρος-αέρος με ανιχνευτές θερμότητας που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, όπως και τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες που ακολουθούν το στίγμα του στόχου.