25 Ιουλίου 2013

Η κατανάλωση, τρίτος πυλώνας ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02353/china-flag-marsh_2353678b.jpgΗ κινεζική κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να καταστήσει την κατανάλωση βασικό κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης εις βάρος των επενδύσεων και των εξαγωγών, και θα προσαρμόσει την πολιτική της προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει την όποια παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας, δήλωσε χθες ο Κινέζος αντιπρόεδρος, Ζανγκ Γκαολί.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει ν’ ασκεί συνετή νομισματική πολιτική, αλλά θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υποστηρίξει την επένδυση σε έργα υποδομής και κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και τον εξαγωγικό τομέα, τις υπηρεσίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Ζανγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Γκουιζχού. «Είμαστε αποφασισμένοι να επιταχύνουμε την οικονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της ανάπτυξης», είπε ο κ. Ζανγκ, ενώ επανέλαβε την επίσημη κυβερνητική «γραμμή» πως η ανάπτυξη το 2013 θα κυμανθεί σε αποδεκτά επίπεδα και ότι το οικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο.

Η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει επιβραδυνθεί στα εννέα από τα δέκα προηγούμενα τρίμηνα και οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες. Την περασμένη Παρασκευή, η κινεζική κεντρική τράπεζα ήρε το κατώτατο όριο στα επιτόκια δανεισμού, μια μεταρρύθμιση που αναμενόταν από καιρό και αποτελεί μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της χώρας είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ελεύθερης αγοράς.
http://news.kathimerini.gr/