Η Λευκωσία δεν θα συγκατατεθεί σε
άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αν
οι γείτονες τορπιλίσουν την κυπριακή πρωτοβουλία
Αθανασόπουλος Αλ. ΆγγελοςΗ Λευκωσία κατέθεσε τη Δευτέρα στον επίτροπο με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε
την πρότασή της για το άνοιγμα της Αμμοχώστου με σκοπό τη δημιουργία
κλίματος εμπιστοσύνης εν όψει της αναμενόμενης έναρξης νέου κύκλου
διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, η Αγκυρα,
αν και δεν έχει επισήμως εκδηλωθεί ακόμη, δεν μοιάζει τόσο «ζεστή» στο
θέμα αυτό - κάτι που βρίσκεται εν γνώσει και της Αθήνας.
Το δεδομένο πάντως είναι ότι κορυφαίοι διεθνείς παίκτες και ιδιαίτερα οι
Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι με αφορμή το φυσικό αέριο καθώς και τις
γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ξεκινήσει μία
δυναμική διαδικασία που θα περιλαμβάνει επίλυση του Κυπριακού ώστε να
δημιουργήσει ασπίδα σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» πάντως, το οποίο συνομίλησε με πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, η Λευκωσία δεν είναι διατεθειμένη να συγκατατεθεί σε οποιοδήποτε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας σε περίπτωση που η Αγκυρα τορπιλίσει την κυπριακή πρωτοβουλία. «Χωρίς την Αμμόχωστο, τα κεφάλαια 22 και 23 δεν πρόκειται να ανοίξουν» είναι η φράση πηγής που είναι σε θέση να γνωρίζει τα διαμειβόμενα.
Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το Κυπριακό και τα βήματα από εδώ και πέρα απασχόλησαν μεγάλο μέρος της κατ' ιδίαν συνάντησης των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Η τουρκική πλευρά εκτιμά ότι στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς «να ανοίξει τα χαρτιά της» για το θέμα της Αμμοχώστου και κατ' επέκταση για το Κυπριακό.
Η Αγκυρα θα προτιμούσε να βάλει στο «διπλωματικό μίξερ» διάφορα, κατά την άποψή της συνδεόμενα, ζητήματα ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο. Τα θέματα αυτά είναι πέραν του ανοίγματος της Αμμοχώστου και του ανοίγματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το ζήτημα του αεροδρομίου της Τύμπου. Αν αυτό γίνει ουδείς θα μπορούσε να αποκλείσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα θέσει στο τραπέζι και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της με βάση το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.
Είναι πάντως σαφές ότι η πλευρά Αναστασιάδη επιδιώκει μία κίνηση που θα «άλλαζε το παιχνίδι» προς το θετικότερο και θα επέτρεπε ευρύτερα περιθώρια ελιγμών - σε μία στιγμή που η έμφαση βρίσκεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και στο τι μέλλει γενέσθαι με την Τράπεζα Κύπρου. Αλλωστε, η πορεία της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το έδαφος ώστε να φανεί αν μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό ή όχι.
Την ίδια στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι διόρισαν διαπραγματευτές που θα μπορούν να μιλούν απευθείας. Από ελληνοκυπριακής πλευράς έχει διοριστεί στη θέση αυτή ο κ. Α. Μαυρογιάννης και από τους Τουρκοκυπρίους ο Οσμάν Ερτούγ. Οι δύο άνδρες είχαν προχθές και τηλεφωνική συνομιλία.